Polt: Az ügyészség törvényesen járt el a tábornokper ügyében

2013. március 04. 18:06

Az ügyészség szakszerűen és törvényesen járt el az úgynevezett tábornokper ügyében – jelentette ki Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn a parlamentben, az MSZP-s Harangozó Tamás azonnali kérdésére adott válaszában.

2013. március 04. 18:06

Múlt csütörtökön a Kaposvári Törvényszék Katonai Tanácsa felmentette az úgynevezett tábornokper tizenöt vádlottját – részben bűncselekmény, részben pedig bizonyítottság hiányában – a költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények vádja alól. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. A Budapesti Katonai Ügyészség tizenhét ember ellen emelt vádat, amelyet – a szervezeti átalakulás után – a Központi Nyomozó Főügyészség képviselt. A vádirat szerint a vádlottak - honvédségi intézmények vezetői és alkalmazottjai – 2002 és 2010 között több mint kétszázmillió forintot kértek, illetve kaptak a tárcának beszállító vagy arra pályázó cégektől.

Az MSZP-s Harangozó Tamás hétfői azonnali kérdésében arra hívta fel a figyelmet, hogy a per első fokú ítéletében a bíróság súlyos megállapításokat tett az ügyészség tevékenységével kapcsolatban. Ifkovics Béla bíró a vádiratot hiányosnak, a bizonyítékokat ellentmondásosnak és feltételezéseken alapulónak nevezte. Éles kritikával illette az ügyészség munkáját, különösen azért, mert a vád zöme O. J. dandártábornok törvényellenesen megszerzett vallomásán alapult, amely így nem használható fel bizonyítékként. A szocialista politikus ennek alapján arra várt választ a legfőbb ügyésztől, hogy cáfolja-e ezt, ha pedig nem, milyen következményei lehetnek az ügynek.

Válaszában Polt Péter azt mondta, nem lehet szó koncepciós perről, már csak azért sem, mert a feljelentő ismertetése alapján tettenérés történt. Emlékeztetett arra is, hogy tizenkét terhelt esetében a bíróság rendelte el az előzetes letartóztatást, majd tartotta fenn azon bizonyítékok alapján, amelyek később a perben is szerepeltek. Az ügyben több beismerés is született, és nem igaz, hogy ezek törvénytelenül szerzett bizonyítékok lennének - tette hozzá. Az ügyészség szakszerűen és törvényesen járt el az ügyben, amelyben majd a másodfok mondja ki a végső szót – közölte a legfőbb ügyész.

Viszonválaszában Harangozó Tamás azt kérdezte, ha tettenérés történt, hogyan születhetett felmentő ítélet. Szerinte az ügyészség becsületét rondítja az ügy. Polt Péter reagálásában jelezte, hogy ugyanebben a nyomozásban már született egy jogerős ítélet, amellyel egy tábornokot és egy ezredest jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gudmen
2013. március 04. 21:54
öt emlitettem...eddig kettö.. kérlek a minimum 1000-et m,eghalado büncselekményszámhoz..hasonlo nagyságrendben kérek neveket..egy büntényhez lehet többet is, ennyit segitek:)
gudmen
2013. március 04. 21:04
amit Burmann is mond számtalanszor megfogalmaztuk m,ár itt többen..a törtélnet lényege ha a hatalmi elit tagja vagy és teljesen mindegy melyik oldalt képviseled gyakorlatilag nem tudsz oylan büncselekményt elkövetni amiért elitélnének..sikkasztás, hütlen kezelés, kamu privatizálás stb..de tovább megyek, gyilkosságot is meguszhatsz..pontosan tudják ki adta ki a kilövési engedélyt Fenyöre, ismerik a megrendelöt, aki fizette a számlát, az elkövetöt..mégis nagy a hallagtás..több mint valoszinü, hogy ez az ügy is el lesz tudolva vagy mint a rendszerváltás büneiért egyedül cusi viszi a balhét itt majd rávarrják Portikra még pluszban a sok disznosága mellett vagy önként vállalja..és mindenki fellélegezhet.
Öreg
2013. március 04. 19:53
Oly bírót nem lenne szabad bírónak hagyni, akinek már legalább kétszer lényegesen megváltoztatta a másodfok a döntését! A vádlottak korábbi vallomásaikat pedig ne vonhassák vissza! A tanú, ha utólag visszavonja, vagy megváltoztatja a vallomását, hamis tanúzásért bűnhődjön!
kjkj945
2013. március 04. 19:24
Az igazat, a tiszta igazat, a teljes igazságot!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!