Benyújtották a választási törvény módosítását

2013. március 21. 12:36

A javaslat a mindenkire kötelező választási regisztráció mellett megszüntetné a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalmát is, valamint engedélyezné a politikai hirdetéseket a mozikban, valamint az országos listát nem állító szervezetek esetében a kereskedelmi médiumokban is.

2013. március 21. 12:36

A magyarországi lakcímmel rendelkezők választási feliratkozási kötelezettsége és a kampánycsend intézménye mellett megszűnne a közvélemény-kutatási adatok közzétételének tilalma és a mozikban is be lehetne mutatni a politikai hirdetéseket az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának zárószavazás előtti módosító javaslata szerint, amelyet az Alkotmánybíróság (Ab) által részben alaptörvény-ellenesnek ítélt választási eljárási törvényhez nyújtottak be csütörtökön.

Az indítvány így megszüntetné a magyarországi lakcímmel rendelkezők feliratkozási kötelezettségét, a Magyarországon lakcímmel nem rendelkezők számára pedig arra adna lehetőséget, hogy levélben, az ügyfélkapun vagy a választások hivatalos honlapján keresztül kérjék a központi névjegyzékbe való felvételüket a Nemzeti Választási Irodánál.

A javaslat emellett az országos listát nem állító szervezetek esetében megszüntetné azt a korlátozást, hogy csak a közmédiában tehetnek közzé politikai hirdetést. 

A javaslat benyújtására azért volt szükség, mert az Ab január elején alaptörvény-ellenesnek ítélte a tavaly novemberben elfogadott választási eljárásról szóló törvény több rendelkezését.

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
szalámis hegedű
2013. március 21. 15:05
Szép lassan rádöbben az ostoba foideszes, hogy át lett baxva!
trespass
2013. március 21. 14:52
Azért ezt a közmédiás törvényt lehet, hogy meg lehet kerülni. kell egy-két kis fantompártot hasonló néven gründolni, azok hirdethetnek, aztán a képviselőjük nem indul, vagy átigazol.
trabantkombi
2013. március 21. 14:28
FORRADALOM! 2014!
states
2013. március 21. 14:09
Létezik olyan választási rendszer, ami kiküszöböli a Fudeszt, mert addig ez úgysem fog megfelelni sem Ámerikában, sem az Unióban. Ámerikában összeül a Helsinki Bizottság, és miután tisztázták, hogy Ausztria fővárosa Bukarest, lesújtó véleményt fognak megfogalmazni róla. Szájer készülhet az újabb kihallgatásra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!