A magyar alkotmányért aggódik Swoboda

2013. március 06. 18:49

Aggodalmának adott hangot szerdai közleményében Hannes Swoboda, az európai szocialisták európai parlamenti képviselőcsoportjának vezetője a magyar alaptörvény tervezett módosítása miatt.

2013. március 06. 18:49
A módosítás az osztrák szociáldemokrata politikus szerint „komoly fenyegetést” jelent olyan alapvető európai értékekre, mint a jogállamiság, a szólásszabadság, az igazságszolgáltatás függetlensége, a média és a véleménynyilvánítás szabadsága.
 
A politikus egyúttal felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyelőre ne szavazzanak az alaptörvény módosításáról. Mint fogalmaz, a voksolás elhalasztása az egyetlen módja annak, hogy a módosító javaslatról független értékelés születhessen, valamint érdemi párbeszéd alakulhasson ki az ellenzékkel és a civil társadalommal, „akiket egy ilyen horderejű kérdésbe mindenképpen be kell vonni”.
 
Az európai szocialisták közleménye szerint az alkotmány negyedik módosítása, amelyet a jövő héten tervez elfogadni a magyar Országgyűlés, felülírná az Alkotmánybíróság a közelmúltban született több döntését. Swoboda közleményében hangot ad abbéli meggyőződésének, hogy az alkotmánymódosítás mind a gyors parlamenti eljárás, mind annak tartalma miatt szembemegy az európai demokratikus értékekkel. A szociáldemokrata politikus szerint a parlamenti többséget arra felhasználni, hogy felülírják az ország legmagasabb szintű bírói testületének döntéseit, nem összeegyeztethető azokkal az európai értékekkel, amelyek iránt meggyőződése szerint a magyar nép elkötelezett.
 
„Orbán Viktort minden oldalról figyelmeztették, beleértve az Európa Tanácsot is, hogy ne ragaszkodjon ehhez a szavazáshoz. Meglátjuk, megszívleli-e a tanácsot, vagy még jobban elszigeteli magát és pártját” – idézi Swobodát az európai szocialisták sajtószolgálata által kiadott közlemény.

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2013. március 06. 21:37
Én egyetértek szvoblodával, én is remélem, hogy Orbán elszigetel minket az iyen trógeroktól, mint szvoboda és párttársai. Ócska alakok.-
1120
2013. március 06. 21:23
Megint kezditek? Szánalmas pöcsök...
tetigi
2013. március 06. 21:12
"A politikus egyúttal felszólította a magyar hatóságokat, hogy egyelőre ne szavazzanak az alaptörvény módosításáról." Sehr geehrter Herr Swoboda, mifelénka törvényekről nem a hatóságok, hanem a parlamenti képviselők szavaznak. Amennyire tudom, ez ugyanígy van Ausztriában is. Hoffend Ihnen bedient zu haben, hochachtungsvoll, leck' mich am Arsch!
tarackos
2013. március 06. 21:03
Pont nem érdekel miért aggódik Swoboda ha Pontának meg falaz. Ahogy Merkel is a baltásnak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!