Stratégiai együttműködést kötne a kormány három francia vállalattal

2013. február 21. 16:06

A francia termelő vállalatoknak fontos szerepük lesz az idei magyarországi növekedési fordulatban – állapította meg csütörtöki párizsi tárgyalásai után Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára.

2013. február 21. 16:06

A francia-magyar gazdasági együttműködés rendkívül sikeres, a magyar gazdaságnak gyakorlatilag nincs olyan szektora, ahol ne lenne legalább egy francia sikertörténet – mondta az MTI-nek telefonon az államtitkár, aki Párizsban megbeszélést folytatott mások mellett Arnaud Montebourg francia iparfejlesztési miniszterrel, Nicole Bricq külkereskedelmi miniszterrel, és találkozott a legnagyobb francia cégek képviselőivel, akik Magyarországon is rendelkeznek befektetésekkel. Magyarországnak ma Franciaország a negyedik legfontosabb kereskedelmi partnere és negyedik legnagyobb külföldi befektetője. Emellett Magyarországon mintegy négyszáz francia cég működik, amelyek összesen 70 ezer magyar embernek adnak munkát - ismertette a két ország közötti gazdasági kapcsolatok adatait.

Mivel a francia termelő vállalatoknak fontos szerepük lesz az idei növekedési fordulatban, a kormány három francia vállalattal is tárgyal stratégiai együttműködési megállapodás megkötéséről: a Dalkia Energiával, amely egy új biomassza-erőművet épít Pécsett; a Michelinnel, amely a jelenlegi magyarországi gyártókapacitásának további fejlesztését tervezi; valamint a Sanofival, amely a magyarországi gyógyszeripar egyik legsikeresebb vállalata – közölte Szijjártó Péter.

Bár a jelenlegi magyar és francia kormány két különböző pártcsaládhoz tartozik – folytatta –, a fő gazdaságpolitikai törekvéseikben több azonosság is megmutatkozik. Példaként említette a munkahelyvédelmet, az ipari és termelő kapacitások bővítését mint a válságból való kiutat, a kis- és középvállalkozások külpiaci érvényesülésének támogatását, valamint a pozíciószerzést a keleti piacokon.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kulalak
2013. február 22. 05:08
Ez ugyanaz a miniszter (Montebourg) akinek ilyen leveleket irkálnak? http://www.huffingtonpost.com/2013/02/20/titan-ceo-french-workers_n_2723996.html
az imaszoba forgatómotorja
2013. február 21. 18:55
a zsidók, cigányok, angolszászok mellet a az újlatin szemetet is távol kellene tartani magyraországtól német, japán, koreai, török jöjjön bátran
greg
2013. február 21. 18:53
Én csak egyetlen fordulatban reménykedem a franciákkal kapcsolatban ez pedig a fel. Mondjuk kezdetnek a francia cégek és állam bejelenthetné hogy jóvátételként trianonért, építenek nekünk 3000km autópályát, 2000km gyorsvasutat, két új metrót. Ezek után pedig kezdeményezi a békediktátum felülvizsgáltát minden lehetséges nemzetközi szervnél. Aztán majd együttműködünk velük. Orbán a növekedésért bárkit leszopna a itthon meg játssza a szabadságharcost. Lehet hogy a befektetők nem a velejéig korrupt felfuvalkodott bürokratáktól hemzsegő országokat kedvelik.
az a halálom
2013. február 21. 17:10
Na, már megint itt a növekedési fordulat.Harmadszor futunk neki, oszt csak állunk mint a kétharmad cöveke.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!