S&P: Még mindig túl magas a magyar adósság

2013. február 13. 09:34

Leila Butt, a hitelminősítő Magyarországért felelős igazgatója szerint még mindig túl magas a teljes adósságszint, ám a magyar dollárkötvény-kibocsátást pozitív fejleménynek tartja.

2013. február 13. 09:34

A jelenlegi piaci helyzet kedvező a kötvénykibocsátásra, emellett azért is pozitív fejlemény a magyar dollárkötvény-kibocsátás, mert az ország 2011 májusa óta nem lépett ki a devizapiacra – mondta a Standard & Poor's Magyarországért felelős igazgatója a Napi Gazdaságnak.

Arra a kérdésre, hogy miként nyerhetné vissza Magyarország a S&P bizalmát és a „befektetésre ajánlott” minősítést, Leila Butt elmondta, ezzel kapcsolatban nem szokásuk tanácsokat adni. Jelenleg úgy látják, hogy a magyar kockázat kiegyensúlyozott, a gazdaság alkalmazkodó, a kormány pedig eltökélt a költségvetési hiány csökkentése mellett. A teljes adósságszintet viszont még mindig túl magasnak tartják, a költségvetési hiány leszorítására tett néhány lépésről pedig úgy vélik, hogy azok korlátozhatják a hitelezést.

Ez fékezheti a beruházásokat, így a potenciális gazdasági növekedés alacsony maradhat középtávon, az adósságszint pedig jó ideig nem tud majd érdemben csökkenni – ezért adtak BB minősítést Magyarországnak, stabil kilátással (ez két szinttel a „befektetésre ajánlott” szint alatt van).

Leila Butt szerint az új jegybankelnök személye is befolyással lehet a magyar adósság besorolására, mivel a monetáris politika alakítása megbízhatósága és a transzmisszió tőle is függ.

Összesen 57 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
öszödibeszéd
2013. február 13. 12:26
Én terelem el??? Ez a cikk egy kétes hitelminősítő véleményéről szól, akit már Európában is bepereltek és utóbb az USA kormánya is, mert miiközben válságról papol, maga gerjeszt válságot. A magyar posztkommunisták alatt meg nem lehet válságról beszélni, mert gyerekes módon pannon pumáztak itt össze-vissza. Ha baloldali vagy, vedd át te is a kánonjukat tesó!
OmegaMale
2013. február 13. 12:24
"Leila Butt szerint az új jegybankelnök személye is befolyással lehet a magyar adósság besorolására, mivel a monetáris politika alakítása megbízhatósága és a transzmisszió tőle is függ." Mi köze az adósbesorolásnak 2008 után BÁRMIHEZ, ami a valósággal kapcsolatos? Ha így lenne, nem lehetne kamatot vágni, deviza kötvényeket kibocsátani, mert senki nem venné meg. Mellesleg, ez inkább fenyegetés, hogy ha Simor erős B bóvlikategória, akkor bárki más ennél csak gyengébb lehet, úgy nyúljatok hozzá...
orbán(c)
2013. február 13. 12:04
Javaslom pmsz -t hülyeügyi államtitkárnak kinevezni.
von Schreckendorf őrnagy
2013. február 13. 11:55
Ez a Leila Butt biztos biboldó. Nincs itt semmi probléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!