Ellenzék: Helyre kell állítani az intézmények sokszínűségét

2013. február 08. 18:53

A közoktatás finanszírozásáról, az iskolafenntartásról és a pedagógusok helyzetéről egyeztetett pénteken az MSZP, a DK, az MSZDP és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt. A Fidesz szerint a tanácskozás résztvevői nem egyeztetettek semmiről, csak találtak egy ürügyet arra, hogy mindenféle ostobaságokról beszéljenek.

2013. február 08. 18:53

Pénteken harmadszor tárgyaltak oktatáspolitikai kérdésekről az MSZP, a DK, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt képviselői. Ezúttal a közoktatás finanszírozásáról, az iskolafenntartásról és a pedagógusok helyzetéről volt szó. Niedermüller Péter, a DK alelnöke a közösen elfogadott nyilatkozatot idézve újságíróknak elmondta: önkormányzatokra alapozott, kistérségi-járási szinten szervezett, aktív állami részvétellel működő iskolafenntartói rendszert kívánnak létrehozni, szakmai testületek ellenőrzésével.

A kormányváltás után azonnal helyre kell állítani az intézmények sokszínűségét, szakmai-pedagógiai autonómiáját – mondta, megjegyezve, biztosítani kell, hogy minden iskolában azonos színvonalú legyen az oktatás. A DK alelnöke közölte, egyetértettek abban is, hogy az iskolafenntartókat azonosan kell kezelni, ezért elfogadhatatlan, hogy az egyházi intézmények több támogatást kapjanak. Az ellenzéki szervezetek kiálltak a pedagógusbérek fokozatos, differenciált, de gyors ütemű növelése mellett, mondván, ez feltétlenül szükséges ahhoz, hogy vonzóvá tegyék a tanári pályát.

Az MSZP-s Hiller István arról beszélt, hogy az Orbán-kormány el akarja tüntetni a sokszínűséget a magyar iskolarendszerből, egyeniskolákat akar, egyentantervvel. A volt oktatási miniszter az alapítványi iskolák mellett emelt szót. Bár az alapítványi iskolák az új módszerek kiérlelésében, a hátrányos helyzetű és a kiemelkedő képességű diákok oktatásában is élen járnak, a jelenlegi kormányzat mégis épp hogy csak eltűri őket - mondta, kifogásolva, hogy a kormány a több mint kétszáz alapítványi iskola közül eddig csak hússzal kötött közoktatási megállapodást.

Az oktatási bizottság fideszes alelnöke az ellenzéki egyeztetésre reagálva közölte: az a baloldal akarja ma megújítani a közoktatást, amely kormányzása alatt módszeresen tönkretette azt. Pósán László úgy fogalmazott, „kifejezetten elképedt” ennek hallatán, mert azok, „akik módszeresen tönkretették a magyar közoktatást”, és akiknek kormányzása alatt megugrott a tanári pályáról való elvándorlás, most, mintha mi sem történt volna, azt állítják, ők a közoktatás megújításának nagy letéteményesei, és vissza kell térni ahhoz, amit ők csináltak. „Ennél nagyobb logikai bukfenc a világon nincs” – mondta. Pósán szerint a tanácskozás résztvevői láthatóan nem egyeztetettek semmiről, hanem csak találtak egy ürügyet arra, hogy mindenféle ostobaságokról beszéljenek.

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
justiceforhungary
2013. február 09. 14:10
Olyan sokszínűre mint amilyen sok színű baloldali párt van mostanság ?
hátakkor
2013. február 09. 14:07
A vörös festékes már Izraelben színez?
silvester
2013. február 09. 10:33
Az ideiglenesen szabadlábon lévők egybesülete összejött,majd a baráti puszikázás után szétszéledt,visszavonultak,ahogy láthattuk a visszvont cenzorral együtt.Igazmondók társasága haha.
balbako_
2013. február 09. 08:17
MSZP-DK-MSZDP két éve még ugyanaz a párt volt. A hír helyesen összeült az MSZP és tárgyalt saját magával. Piramidális!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!