Civilek: Áder ne írja alá az új Ptk.-t!

2013. február 18. 15:23

Áder Jánoshoz fordul több, a fogyatékos embereket képviselő szakmai és civil szervezet azért, hogy a köztársasági elnök ne írja alá a február 11-én elfogadott új polgári törvénykönyvet, mert szerintük az korlátozza a fogyatékos állampolgárok jogait – tájékoztatta a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) hétfőn az MTI-t.

2013. február 18. 15:23

Az elfogadott törvény ugyanis nem szakít a fogyatékossággal élő emberek alaptalan jogkorlátozását konzerváló „teljesen korlátozó gondnokság” jogintézményével – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben. Mint írták, a jogszabály ezért ellentétes Magyarország nemzetközi kötelezettségeivel, sérti a fogyatékosok jogairól szóló ENSZ-egyezményt, továbbá szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást valósít meg, illetve sérti az emberi méltósághoz való jogot.

A közlemény szerint tudományos bizonyítékok sora támasztja alá azt, hogy a cselekvőképesség teljes korlátozása eredeti céljával ellentétesen jogfosztáshoz vezet, akadályozza a rehabilitáció folyamatát, és szélsőségesen kiszolgáltatott helyzetbe sodorhatja a fogyatékos állampolgárokat. Az aláírók szerint az új Ptk. teljesen korlátozó gondnokságra vonatkozó rendelkezései sztereotípiákra és előítéletekre épülnek, és több tekintetben az alaptörvény sérelméhez vezetnek.

A beadványt – a többi között – az Autisták Országos Szövetsége, a Down Alapítvány, a Központ a Fogyatékos Emberek Jogaiért Alapítvány, a Feledékeny Emberek Hozzátartozóinak Társasága, a Lélek-Hang Egyesület, a Mental Disability Advocacy Center (MDAC), a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum, valamint a TASZ jegyzi. A közleményben idézik az egyik aláírót, Gurbai Sándor jogászt, az MDAC cselekvőképességi jogreform projektvezetőjét, aki szerint „a teljesen korlátozó gondnokság alaptörvényes-ellenes, hiszen indokolatlanul, automatikusan von meg jogokat a gondnokoltaktól, akik ezért nem köthetnek házasságot, nem fogadhatnak örökbe, nem határozhatják meg, hogy hol és kivel szeretnének együtt élni, sérül a munkához való joguk és a tisztességes eljáráshoz való joguk”.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luga
2013. február 18. 17:12
Ahol a TASZ ott van, az eleve gyanús.
wandakutya
2013. február 18. 16:03
Azért itt nekem nem teljesen világos egy s más. Ha például az autisták vagy a mozgáskorlátozottak érdekvédelmi csoportba tudnak tömörülni, amint azt az aláíró szervezetek listája mutatja, akkor ők eddig sem tartoztak a teljes gondnokság alá esők kategóriájába. Ellenben megdöbbentő lenne, ha bizonyos betegségcsoportok esetében (elmebetegségek bizonyos fajtái) lehetetlen lenne a teljes gondnokság intézménye. A kérdés legalább annyira orvosi, mint jogi: kit, mikor, milyen állapot alapján lehet vagy éppen kell teljes gondnokság alá helyezni. Az írás alapján úgy tűnik, magával a teljes gondnokság intézményével van bajuk, tekintet nélkül arra, mikor indokolt.
GV0917
2013. február 18. 15:37
Már majdnem helyeseltem,mert nem egy párt él fogyatékkal,sőt igen nagy fogyatékkal. De úgy látom ehhez nem akar csatlakozni egy Párt sem,hizsen mindegyika azt képzeli magáról,hogy maga a tökély.A tényleges fogyatékosokkal pedig valóban szolidáris vagyok.
Anonymtalan
2013. február 18. 15:34
Minek kell azt írni, hogy "civilek"? Ez úgyan az, mint amikor azt írják, hogy ellenzék, aztán kiderül, hogy csak az MSZP és csatolmányairól van szó. Amúgy meg: mindenki civil, aki nem katona, rendőr, tűzoltó vagy mentős.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!