A Jobbik anarchiát emleget az OVB döntése kapcsán

2013. február 20. 14:19

A Jobbik szerint az Országos Választási Bizottság keddi döntése bebizonyította, hogy a Fidesz gyakorlatilag megszüntette a lehetőségét a népszavazási kezdeményezéseknek Magyarországon.

2013. február 20. 14:19

Az OVB keddi ülésén 6:1 arányban arra hivatkozva utasította el a Jobbik országos népszavazási kezdeményezése aláírásgyűjtő ívének hitelesítését, hogy több ponton az alaptörvénybe ütközik, és a kérdés megfogalmazása nem egyértelmű. Az elutasított kérdés így szól: Egyetért-e Ön azzal, hogy az a szülő, akivel együtt élő 18 év alatti gyermeke az együttélés ideje alatt személy elleni erőszakos bűncselekményt követett el, és büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős ítéletben megállapította, vagy gyermekkora miatt nem volt büntethető, a bűncselekmény elkövetése miatt vele szemben indult büntetőeljárás jogerős befejezésétől számított három éven belül ne részesülhessen foglalkoztatást helyettesítő támogatásban, rendszeres szociális segélyben vagy átmeneti segélyben? Az OVB elutasító indoklásában egyebek mellett azért találta alaptörvény-ellenesnek a kezdeményezést, mert az megítélése szerint sérti a jogállamiság alkotmányos alapelvét azzal, hogy a bűncselekmény elkövetője mellett, illetve helyett más személy szenved el joghátrányt. A testület szerint továbbá sérül a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való joga is annak következményeként, hogy az intézkedés következtében a szülők nem tudják gyermekeiknek a korábbi ellátást biztosítani.

Sneider Tamás Jobbik-alelnök erre reagáló közleménye szerint az OVB indoklása hemzseg az egyoldalú jogi megközelítésektől, amelyek nem állják meg a helyüket. Az OVB indoklásával szemben az igazság az – írta –, hogy a gyermekek által okozott károkat ma is a szülőkkel fizettetik ki az oktatási intézményekben, illetve kiskorú veszélyeztetése miatt büntető eljárás indulhat a szülők ellen. Az OVB érvelésében fontos szempontként szerepel, hogy a Jobbik népszavazási kérdése a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz való alkotmányos jogát sértené. Az ellenzéki párt alelnöke szerint bezzeg „amikor közvetlenül a gyermekre fordítandó családi pótlék átkeresztelt változatát, az iskolalátogatási támogatást veszi el az állam 50 igazolatlan hiányzás után, az nem veszélyezteti a gyermek szociális biztonságát”.

Hangsúlyozza: „a Jobbik nem tesz le a valóban anarchiába fulladó, rettegő magyar vidék megmentéséről, egy élhető Magyarország megteremtéséről”. Ennek értelmében tovább folytatják törvényjavaslataik benyújtását és országszerte demonstrációikat a szociális biztonság, a munkahelyteremtés és a közbiztonság érdekében – közölte Sneider Tamás.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristóf
2013. február 20. 18:23
A jobbik fogja be a pofáját.
devlaci2
2013. február 20. 16:14
Zagyva György Gyula jobbikos képviselő Osztolykán Ágnesnek: "Attól, hogy cigány vagy még ledöfnélek". http://tabloidschmuck.blogspot.hu/2013/02/zagyva-gyorgy-gyula-az-lmp-s.html
almafa
2013. február 20. 15:34
Az Orbán kormány tanult a 2008-as szociális népszavazásból. Nem kívánatos a népszavazás, hisz az a kormány bukásához vezethet. Nem véletlenül korlátozták még tovább a népszavazás lehetőségét. Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, de gyakorlatilag arra törekednek, hogy 4 évenként egyszer szavazhatsz, azon túlmenően pedig kuss! Erős, centralista állam. Van előnye, van hátránya.
hiszemafideszt
2013. február 20. 15:16
A demagógia kukábadobása miért is anarchia?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!