Selmeczi: Közszereplő nem nyilatkozhat indulatból

2013. január 08. 16:55

A közélet szereplőinek nem szabad indulatból nyilatkozniuk vagy írniuk – kommentálta a Fidesz szóvivője Bayer Zsolt cikkét.

2013. január 08. 16:55

Bayer Zsolt újságíróként írta az ominózus sorokat egy független napilap publicisztikai rovatában – mondta keddi budapesti sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre Selmeczi Gabriella, hozzátéve ugyanakkor: a Fidesz megérti bizonyos bűnügyekkel összefüggésben a társadalom indulatait – hiszen rövid időn belül például már a második sportolót késelték meg –, de egy közszereplőnek nem szabad indulatból írni vagy nyilatkozni.

Azzal kapcsolatban, hogy Bayer Zsolt Fidesz-tag is egyben, a szóvivő közölte: a kormánypárt minden esetben az alapszabályában foglaltak szerint jár el, így ha egy tag úgy gondolja, eljárást akar indítani a párton belül, megteheti a helyi alapszervezetnél, egyelőre azonban nem tud ilyenről beszámolni, „de ez nem azt jelenti, hogy nem fog érkezni a közeljövőben”. Kérdésre válaszolva elmondta ugyanakkor azt is: a társadalomnak megvan a joga, hogy véleményt formáljon egy újságíró cikkével kapcsolatban, azt azonban nem tartaná jónak, ha a Fidesz testületileg állást foglalna újságírók publicisztikáival kapcsolatban.

Arra a felvetésre, hogy Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter hétfőn az ATV Egyenes beszéd című műsorában elítélte Bayer Zsolt szavait, Selmeczi Gabriella úgy reagált: Magyarországon szólás- és véleményszabadság van, „Navracsics Tibor elmondta a véleményét”. A szóvivő egyúttal óva intett attól, hogy egy platformra kerüljön, összemosódjon Bayer Zsolt újságíróként megfogalmazott véleménycikke és a jobbikos Gyöngyösi Márton országgyűlési képviselőként tett korábbi parlamenti felszólalása, amelyben annak felmérését szorgalmazta, hány olyan zsidó származású ember van az Országgyűlésben és a kormányban, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent.

Azzal kapcsolatban, hogy a DK tüntetést szervez Bayer Zsolt cikke miatt, Bajnai Gordon volt miniszterelnök, a Haza és Haladás Egyesület elnöke pedig egységes kiállást sürget az írással szemben, a Fidesz szóvivője azt mondta: mindenkinek jogában áll demonstrálni és véleményt nyilvánítani, de az MSZP-nek és a DK-nak nincs morális alapja, hogy emberi jogi kérdésekből, demokráciából oktasson bárkit is.

A sajtótájékoztatón részt vevő Kontur Pál, a Fidesz munkástagozatának vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország dolgozta ki az európai uniós romaprogramot, és a kormánynak, valamint a Fidesznek is az az álláspontja, hogy a romákat taníttatni kell és munkát adni nekik, ugyanis csak így tudnak előrébb jutni. „Tessék erről írni, ezzel foglalkozni! A Fidesznek ez a szándéka” – mondta a politikus, hozzáfűzve, hogy valóban kell beszélni Bayer Zsolt cikkéről, de nem szabad eltúlozni a dolgot, hiszen Magyarországnak nem volt még olyan kormánya, amely annyit tett volna a cigányságért, mint a jelenlegi.

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
parafin
2013. január 09. 01:12
Ha Bayer marad, senki sem szólhat egy szót se a Fidesz lenácizásáért vagy a Békemenet és a Ku-Klux Klán felvonulások között párhuzamért. Bayer szerintem nem indulatból, hanem aljas indítékból végez közösség elleni izgatást, de gondolom ennek egy büntetőperben kellene tisztázódnia.
demokrácia-fogyatékos
2013. január 09. 00:31
Sunyi és cinikus S. G. szövege, kódoltan cigánybűnözésről beszél és államosítana társadalminak mondott indulatokat. Bayer fenyegető üzenete nem csak a romáknak szólt és ezt értve a társadalom széles rétegei háborodtak fel. Nekem, súlyos fogyatékkal élőnek sokkal több problémám volt vallásoskodókkal, fogyatékoos-ellenes jobboldali majmokkal, kopasz bűnözökkel mint romákkal. Mégsem gondolnám, hogy említett emberek, csoportok megölésre valók. Nem ölelem keblemre őket, de nem gondolom, hogy likvidálni kellene őket. Pedig volt olyan közöttük aki az életemre tört, aki gyerekemet fenyegette.
Forsz
2013. január 08. 23:30
Ebben az ügyben egyet tudok, de azt biztosan. Bayernek sokkal nagyobb a szókincse, sokkal jobb a zsurnalisztikai vénája, mint, hogy ilyen jelzőkkel tegye ki önmagát politikai támadásnak. Amit el kívánt mondani, azt választékosabban, elegánsabban és főként higgadtabban is el lehet mondani és még a hatása is sokkal nagyobb. Navracsics viszont a szememben nagyon sokat esett. A korábbi pokornis kissé különállós vélekedőre hajaz, bár sokkal kevesebb "elhajlással", mint tette azt Pokorni. Ami viszont nagyon nagy hiba: az ellenzéknek megfelelni akarni. Na, ezt nem lehet! Ez még a bayeres elszólást is felülmúló hiba.
abraxas
2013. január 08. 20:26
Nekem is különvéleményem van...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!