NEKI: Kriza szavai megerősítik a menekültkérelmek jogosságát

2013. január 24. 19:08

A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) szerint Kriza Ákos (Fidesz-KDNP) miskolci polgármester szavai megalapozzák a kanadai menekültkérelmek jogosságát.

2013. január 24. 19:08

A NEKI állásfoglalása szerint Kriza Ákos a gyermekeik állami gondozásba vételével, hatósági ellenőrzésekkel és hazaköltözésük megakadályozásával fenyegeti a hazatérőket. A NEKI felidézi a polgármesternek egy sajtótájékoztatón elhangzott mondatait, miszerint: „nem engedjük vissza a kanadai romákat, Kanada nem fogja a menekültjeit Miskolcra küldeni, elég volt abból, hogy bármilyen csoport úgy gondolja, hogy Miskolccal, a miskolciakkal bármit meg lehet tenni, hogy bárkit csak úgy ide lehet küldeni!”

A NEKI leszögezte: egyetért a polgármesternek azzal a kijelentésével, hogy a miskolciakkal nem lehet bármit megtenni, sőt, úgy véljük, általában nem lehet megszabni az embereknek, hogy hol éljenek. A magyar és uniós joggyakorlatban az állampolgárok ezen jogát kiemelt jogszabályok garantálják. A jogvédő iroda úgy látja, a polgármester kijelentései viszont megerősítik a menedékkérők érveit, például jogbiztonságuk hiányát.

A NEKI szerint a kormányállásponttal és az erkölccsel is ellentétesek Miskolc polgármesterének szavai, mert mintegy bűnösökként azonosítja a visszatérő állampolgárokat. Mindenkinek joga van megválasztani, hogy hol szeretne élni. Akkor is, ha mindezt saját akaratából, és akkor is, ha kényszerűségből teszi. A polgármester által kilátásba helyezett, a hazatérőket kollektíven érintő szigorú elbírálás ellentétes a magyar jogszabályokkal, ezért az annak nyomán születendő intézkedések előreláthatólag jogellenesek lesznek – olvasható a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda tájékoztatójában.

A Kanadából visszatérők nem Kanada menekültjei, hanem Magyarország polgárai, a magyar kormány pedig támogatásáról biztosította a hazatérőket, amikor kijelentette, hogy a magyarországi cigányság jövője itt van, saját hazájukban – olvasható a NEKI MTI-hez eljuttatott közleményében. A NEKI tudatta: a miskolci gyakorlatot monitorozzák, és amennyiben szükséges, jogi eszközökkel megvédik az állampolgárokat a hátrányos megkülönböztetéssel szemben.

Összesen 42 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
thymian
2013. január 24. 21:24
"Mindenkinek joga van megválasztani, hogy hol szeretne élni." Hát ha mindenkinem joga van, akkor vissza Kanadába, hiszen ők ott szeretnének. :D De mehetnek még az összes EU tagállamba is, mi ez a hirtelen nagy hazaszeretet?
HSL
2013. január 24. 21:17
bad news: ha egyenként húznák karóba a pirézbűnözőket premier plan élő adásban, kanada szerint akkor is minden rendben lenne, csak ne nekik kelljen az integrációs performansszal vesződni
trabantkombi
2013. január 24. 20:32
Miskolcot bedarálta az erdélyi maffia!!! A magyar magyar ott már nem rúg labdába!!! Miskolc a románok legnagyobb magyar városa! 2014!!!!!!!!!!!!!!!!!
kaktuszvirág
2013. január 24. 20:31
Tovább kell küldeni őket Indiába!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!