Így vélekedik az ellenzék a regisztráció elkaszálásáról

2013. január 04. 15:30

Az LMP szerint politikai fordulópont az Alkotmánybíróság döntése, az Együtt 2014 úgy véli, nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz alkotmányellenes szabályokkal akart választást tartani. Az MSZP szerint a Fidesz belátta, hogy vereséget szenvedett az ügyben, míg a DK az elmúlt két, két és fél év legnagyobb demokratikus ellenzéki győzelmének nevezte az Ab döntését.

2013. január 04. 15:30

Az LMP szerint politikatörténeti fordulópontot jelent az Alkotmánybíróság döntése, amelyben alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárásról szóló törvény több pontját. Karácsony Gergely úgy értékelte, hogy az Ab döntésében benne van az az „elementáris felháborodás”, ami a választási regisztráció miatt alakult ki az emberekben. Kiemelte: a választási regisztráció nem lett volna más, mint a választói akarat korlátozása, amit felmérések szerint a társadalom több mint kétharmada el is utasított. „A regisztráció a Fidesz legrosszabb húzása lett volna” – fogalmazott, hozzátéve, reméli, hogy az Ab határozata új szakaszt hoz a kormánypárt politizálásában, és a Fidesz ezentúl nem él vissza parlamenti kétharmadával. Karácsony felszólította a Fidesz-KDNP-t, hogy vegyék „halálosan komolyan” az Alkotmánybíróság döntését és ne próbáljanak meg kibújni következményei alól „trükkök százaival”, vagyis Magyarországon soha ne legyen választási regisztráció. Kérdésre válaszolva megjegyezte, a határon túli magyarok esetében az Ab-hoz hasonlóan az LMP is elfogadható megoldásnak tartja a választási regisztrációt.

Az Együtt 2014 arra szólítja fel a kormánytöbbséget, hogy az Ab döntése után az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne nyúljon a választási eljárás szabályaihoz, és tegyen le a regisztráció bevezetéséről. Az Együtt 2014 választói mozgalom szerint az Ab határozatával ország-világ előtt nyilvánvalóvá vált, hogy a Fidesz a hatalma megtartása érdekében alkotmányellenes szabályokkal akar választásokat tartani, és attól sem riad vissza, hogy indokolhatatlan mértékben korlátozza a polgárok választójogát. Arra szólították fel a kormánypárti többséget, hogy ne próbálja újabb alkotmánymódosítással elfogadhatóvá tenni azt, ami minden demokratának elfogadhatatlan, mondjon le az előzetes regisztráció ötletéről és az ellenzéki pártok egyetértése nélkül ne változtasson a választási eljárás szabályain. Hozzátették: ha a Fidesz mégis jogtechnikai trükközéssel válaszol az Ab döntésére, akkor „nincs az a fenyegetés vagy álcivil lejárató kampány, amely megakadályozhatná, hogy a változást akaró demokraták Magyarország utcáin és terein is kifejezzék tiltakozásukat”.

Az MSZP szerint a Fidesz azzal, hogy lemondott az előzetes regisztráció bevezetéséről, belátta: ebben az ügyben vereséget szenvedett. Molnár Zsolt, a párt budapesti elnöke szerint az Ab szakmai döntést hozott, amikor alaptörvény-ellenesnek ítélte a választási eljárási törvény több rendelkezését, így a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget. A szocialista politikus szerint a döntés azt bizonyítja, hogy „a magyar jogállam még él”. A kormánypárt kényszerűségből meghajlott a társadalom akarata előtt – kommentálta, hogy Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető közlése alapján a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. 

Molnár hangsúlyozta, a Fidesznek lehetősége lett volna, hogy az ellenzékkel egyeztetve döntsön a választási eljárási szabályokról, majd utóbb arra, hogy az állampolgári és ellenzéki tiltakozás, valamint jogi érvek hatására lemondjon az előzetes regisztrációról. Meglátása szerint a Fidesz azonban csak az Ab döntése után, „a 24. órában, már-már a bunkerben” látta be, hogy ebben az ügyben vereséget szenvedett. Az MTI kérdésére azt mondta, az MSZP ugyan nem támogatta a szavazati jog kiterjesztését a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező állampolgárokra, de mivel ez megtörtént, esetükben a nyilvántartásba vétel valamilyen formában szükséges lehet, ennek egyik módja a regisztráció. A választási eljárási törvény módosításáról szólva Molnár Zsolt azt mondta, a legfontosabb a regisztráció eltörlése, a többi kérdésben mérlegelni fogják a Fidesz javaslatát. Egyúttal azt várják a kormánypárttól, hogy egyeztessen az ellenzékkel például a szintén alkotmányellenesnek talált kampányszabályokról.

A DK szerint tisztességes és bölcs döntést hozott az Ab. Molnár Csaba emlékeztetett arra, hogy a választási eljárásról szóló törvény több rendelkezésének alaptörvény-ellenességéről szóló Ab-döntésre reagálva Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője pénteken bejelentette: a Magyarországon élőknek nem lesz választási feliratkozás 2014-ben. Molnár Csaba szerint a Fidesz nem az Ab döntése miatt hátrált meg, hanem az erős ellenzéki, társadalmi ellenállás miatt, mert a kormány „csak az erőből ért”. Az Ab döntése „és a Fidesz meghátrálása” az elmúlt két, két és fél év legnagyobb demokratikus ellenzéki győzelme – mondta. Hozzátette, a DK büszke arra, hogy tevékenyen részt vállalt ebből a győzelemből, ugyanakkor hangsúlyozta: „ébernek kell lenniük a demokratáknak”. Szerinte ugyanis a Fidesz „nem arról híres”, hogy a neki kedvező jogszabályokat akár az Ab döntésének hatására is megváltoztassa. Kijelentette, az Ab döntése a DK korábbi állítását igazolja, miszerint a kormánypárti politikusok nem mondtak igazat, amikor a választási törvény vitájában a minden választóra kiterjedő regisztrációs kötelezettséget pusztán technikai kérdésnek állították be.

Összesen 40 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cutcopy
2013. január 05. 07:06
Ahhoz képest, hogy Áder és az AB nyomán hiúsult meg a regisztrációs eljárás, az eseményeket mulyán leső ellenzék diadalittassága ismételten érdekes..
motoman
2013. január 04. 21:44
Szerintem ez a Fidesz kormány eddigi legnagyobb húzása! Odadobták nekik a regisztrációt mint egy koncot, had marakodjanak rajta. :D Nesztek, vigyétek nekünk nem is kell! :D
doncamillo
2013. január 04. 19:50
Érdekes, nemrég még az egész ellenzék azt üvöltözte, hogy a Fidesz megszállta az AB-t... Nyilván ez a határozat (is) ezt támasztja alá:-)))
kukagyerek
2013. január 04. 19:01
"Így vélekedik az ellenzék a regisztráció elkaszálásáról" A kumenyista ellenzék! :))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!