Bajnai: Orbán törekvései veszélyesek

2013. január 16. 11:49

A szerinte szélsőséges Orbán-kormány európai demokráciával ellentétes politikájáról nyilatkozott Bajnai Gordon volt kormányfő a La Repubblica olasz napilap szerdai számában. Bajnai úgy véli: a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali.

2013. január 16. 11:49

„Az ember, aki kihívja az Orbán vezette jobboldalt. Európa segítsen nekünk” címmel jelent meg a baloldali olasz napilap berlini és kelet-közép-európai tudósítója, az Andrea Tarquini által készített interjúja Bajnai Gordonnal. A La Repubblica bemutatása szerint Bajnai „Magyarországon az ellenzék reménye az önkényuralmi sodródással szemben”. „Ma a budapesti kormány politikája EU-ellenes: ez veszélyes jelenség (...) A mi demokráciánk még törékeny. A radikálisok és a rasszisták veszélyt jelentenek” – idézte az újság Bajnai szavait.

A volt kormányfő szerint „Magyarországon még demokrácia van, de számos döntés sebet ejtett a demokrácia nyugati értelemben vett stílusán, amelynek alapja az ellenőrzés és egyensúly és a törvény szerinti kormányzás. Az intézmények és a demokratikus elvek sokat sérültek az utóbbi két évben hozott számos új törvénnyel.” Arra a kérdésre, hogy Orbán az Európai Néppárt (EPP) vezetőinek decemberi, brüsszeli tanácskozásán „egyedüliként dicsérte” Silvio Berlusconit, Bajnai azt hangoztatta, hogy „Berlusconihoz képest az a különbség nálunk és általában Kelet-Közép-Európában, hogy a demokrácia gyökerei kevésbé mélyek, tehát Orbán próbálkozásai ezért veszélyesebbek”.

Bajnai szerint a EPP-nek távolságot kellene tartania és „megérteni, hogy a jelenlegi Fidesz-vezetés nem kereszténydemokrata, hanem radikális jobboldali...” Bajnai hozzátette: „a rasszizmus nem Orbánnal kezdődött. Az utóbbi években erősödött meg és a gazdasági válság táplálja (...) és a gazdasági és társadalmi téren is pusztító  rossz kormányzás a szélsőjobbot erősíti”.

Összesen 265 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2013. január 16. 20:07
asszem a "náciveszély van, pirézbűnözés nincs" kettősére épített kampánykoncepciót 2009 és 2010-ben is 1/3-ad alá árazták be a szavazók, de ajelek szerint a nem tanul, nem felejt nagy divat a balfélen is
Thor911
2013. január 16. 18:59
Tehát kedves fidesznyikek: MOL biznisz vesztesége Bajnai által elért árhoz képest: 100 milliárd E.ON veszteség a piaci árhoz képest: 150 milliárd Sukoró, létre sem jött veszteség: 1 milliárd Gratula fideszesek Ti pampogotk 1 milliárd meg sem történt veszteségen míg ti 250 milliárd veszteségokozást már el is értetek!! Nem mellesleg rajtatok múlt hogy Bajnai a MOL-t olcsóbban vegye vissza mert a parlamenti törvényt leszavaztátok!! Ennyit rólatok!!
Thor911
2013. január 16. 18:54
A fidesz és a hívői egy vicc! Jelenleg ott tartunk hogy az a Sukoró van felemlegetve amit pont Bajnaiék nem engedtek és állítólag az a legfőbb példája hogy milyen óriási összeget pazarol el az állam! Mármint hogy létre sem jött és a fidesz szerint is "csupán" milliárdos veszteségről beszélnek miközben... Na most figyeljetek!! Az E.ON-nál SZÁZMILLIÁRDOS értékben fizetnek ki Orbánék többet mint a piaci ár!! Na valyon akik annyira utálják Bajnait amiért egyáltalán köze volt az mszpáhez és ő leállíttatta azt... az E.ON bizniszt mekkora üdvrivalgás fogja fogadni a 150 milliárdos veszteség ellenére?? Gratula fidesznyikek!! Csámcsogtok 1-2 milliárdon ami meg sem történt és tapsikoltok a vezéreteknek az ÚJABB(!!!!) százmilliárdok kidobásáért! Ennyit értek!! Mire fel mertek bárkit is kritizálni?????
őshonos
2013. január 16. 18:24
Kijelentésedre válaszolva Gordon:valóban veszélyes rátok nézve.És ez remélem így is marad.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!