A külkapcsolatokról fogadott el állásfoglalást az ellenzéki egyeztetés

2013. január 28. 18:31

A külkapcsolatok javítását tekintik céljuknak az ellenzéki tárgyalásokon részt vevő szervezetek, amelyek szerint az Orbán-kormány miatt Magyarország mára elszigetelődött. Az MSZP, a DK, az MSZDP és a SZEM egy tizenegy pontból álló nyilatkozatot fogadtak el hétfői megbeszélésükön.

2013. január 28. 18:31

Az MSZP, a Demokratikus Koalíció (DK), a Magyarországi Szociáldemokrata Párt (MSZDP) és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt (SZEM) képviselői tizenegy pontból álló nyilatkozatot fogadtak el hétfői megbeszélésükön. Szanyi Tibor, az MSZP elnökségi tagja újságíróknak elmondta: kiindulópontjuk az volt, hogy az Orbán-kormány leszerepelt a nemzetközi porondokon, ami az ország elszigetelődéséhez vezetett. A szocialista politikus szerint a jelenlegi kabinet „a demokrácia és a jogállam lebontásával” ellenszenvet, az unortodox gazdaságpolitikával pedig leginkább derültséget váltott ki a nagyvilágban, és tevékenységével „legfeljebb néhány diktatúrában tudott bónuszpontokat gyűjteni”. Az ország érdekérvényesítő képességét gátolja, hogy a kormány „mindenkivel összeveszett”, és ezt nehéz lesz helyrehozni – jegyezte meg Szanyi Tibor.

A közösen elfogadott állásfoglalás szerint az új kormánynak 2014 után helyre kell állítani a szövetségesi viszonyt az Egyesült Államokkal, az Európai Unió és a NATO tagállamaival, és kölcsönösen előnyös kapcsolatokat kell építenie Oroszországgal, Kínával, Indiával, Japánnal, Brazíliával és számos fejlődő országgal. Az ellenzéki pártok támogatják az európai integráció bővítését, mélyítését, és céljuk, hogy Magyarország az EU belső köréhez, így az eurózónához tartozzon. A nyilatkozatban szorgalmazzák, hogy az uniós támogatásokat időben hívják le és az eddiginél hatékonyabban használják fel. Kezdeményezik az európai ifjúsági garanciaprogram magyarországi bevezetését, amely azt szolgálja, hogy a fiatalok négy hónapnál hosszabb ideig ne maradjanak munka vagy képzés nélkül.

Kovács László korábbi MSZP-elnök, volt külügyminiszter és uniós biztos arról beszélt: a külpolitika sikerét nem a hangerő, az asztalverés, hanem az elért eredmények minősítik, ezért a jelenlegitől teljesen eltérő politikára tesznek javaslatot. A diplomáciában nem legyőzni, hanem meggyőzni kell a tárgyalópartnereket, az unióval folytatott értelmetlen szabadságharcnak véget kell vetni – fejtette ki.

Vadai Ágnes parlamenti képviselő, a DK elnökségi tagja is azt emelte ki, hogy az Orbán-kormány dacos politikája helyett a következő kormánynak a partnerségre kell törekednie a külkapcsolatok alakításakor. Megjegyezte: a külpolitika az a terület, ahol a leginkább egyeznek az álláspontok az ellenzéki oldalon.

Suha György, az MSZDP külügyekért felelős ügyvivője azt javasolta, hogy a kormányváltás után ismét a mára több feladatát elveszítő Külügyminisztérium legyen a külpolitika meghatározó szereplője. Árok Kornél, a SZEM elnöke pedig azt tartotta fontosnak, hogy a jövőben ne pártkáderek, hanem szakemberek kerüljenek vezető külügyi pozíciókba.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya tizedes
2013. január 29. 00:49
Az őrző-védő cégek vezetőivel megtűzdelt lovagrend egyik leágazásában találjuk többek között Élő Norbert kőbánya- kispesti szocialista polgármesterjelöltet. A lovagrend magyar perjelsége fővédnöke lett a Máltai Hórusz Spirituális Rendnek is. Utóbbi alapítója I. ANKH - civilben Nagy János -, aki korábban Az Örök Élet Egyházát jegyeztette be, amelynek célja a kozmikus ember. Az ezoterikus tanokat hirdető rend fogadalmasa Vincze Géza, az MSZP XII. kerületi polgármesterjelöltje is http://www.hirado.hu/Hirek/2010/09/27/06/MSZP_s_lovagok_akik_azt_mondjak_ni.aspx
Fakutya tizedes
2013. január 29. 00:47
Úrhatnám szarháziak. http://www.prodeosu.org/index.php?article_id=29
Fakutya tizedes
2013. január 29. 00:45
Ok, a gatyás Laci bácsi, a Mangalica meg a tűzoltó. Nade az ál-máltai lovag, őexcellenciája Suna, pardon, Suha is, Laci bácsi gatyaőrzőjének üzletfele, gambiai tiszteletbeli főkonzul? Bűnöző diplomaták és állovagok paradicsoma lett Magyarország - figyelmeztet a Nemzetbiztonsági Hivatal. A hírbe hozott tiszteletbeli konzulok és alternatív máltai vitézek között sok az átfedés; az illusztris testületekben csak úgy hemzsegnek a pártállamból itt maradt figurák. http://hetivalasz.hu/itthon/kalandorok-kimeljenek-22449/ http://www.kmfap.hu/index.php?article_id=236 Juj de szép előkelő társaság! A pofám leszakad.
ursula
2013. január 29. 00:26
A romló külkapcsolatok nagyrészt ezeknek a szemétládáknak köszönhetőek. Miért is van ennyi országveszejtő kis hazánkban? Miért van az, hogy kéjes örömüket lelik a hazájuknak hazudott ország gyalázásában? Miért ez a gyülölet? .... Nemrég olvastam, hogy Magyarországon van a legtöbb zsidó Európában. A nyáron itt lesz valami világzsidói összejövetel. "Magyarországon tombolt leginkább a náci őrület" mondta tegnap a római zsidó közösség vezetője, valami Pacifici. Hát ezen már a minimális történelmi ismeretekkel rendelkező emberek is csak röhögni és feháborodva sírni tudnak. Mi folyik itt? Újraírják a történelmet és a magyarok lesznek benne a náci ideológia sugalmazói, sőt hamarosan már mi parancsoltunk Hitlernek is meg Mussolininak?? Az ember kezd hinni a legvadabb összeesküvés elméletekben is ennyi hülyeség olvastán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!