A kormány növelné a transzparenciát

2013. január 23. 11:17

A kormány további önkéntes antikorrupciós vállalások megfogalmazását tervezi a Nyílt Kormányzati Együttműködés (Open Government Partnership) tagjaként, amelynek eredményeként például nagyobb nyilvánosságot kaphatnak a költségvetési adatok, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) szerdán az MTI-vel.

2013. január 23. 11:17

A tárca társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága emlékeztetett arra: a kabinet tavaly döntött a szervezethez csatlakozásról, hogy átláthatóbbá tehessék közigazgatást, ami a nemzetközi tapasztalatok szerint – az állampolgári elégedettség mellett – a gazdasági és társadalmi versenyképesség növekedésével is jár. A tájékoztatás alapján a KIM civil szervezetek javaslatai alapján elkészítette a kormány leendő vállalásait tartalmazó akciótervet, amelyet a kabinet társadalmi egyeztetést követően tárgyal majd. A dokumentum elfogadása esetén Magyarország javítaná a költségvetési adatok nyilvánosságát és a közbeszerzési adatok kereshetőségét, továbbá erősítené a köztulajdon hasznosítására, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések nyilvánosságát.

Emellett integritásirányítási rendszert vezetnének be a közszférában, amellyel például megteremtenék a bejelentők védelmének intézményrendszerét, továbbá biztosítanák a kormány által megtárgyalandó előterjesztések, miniszteri rendelettervezetek korrupciós kockázati elemzését, a kormányzattól független hivatásrendi köztestületek pedig elkészítenék a kormánytisztviselők és a rendvédelmi állomány hivatásetikai kódexét. Magyarország a fentieken túl vállalná, hogy terjeszti a korrupció megelőzésével kapcsolatos ismereteket, így például az állampolgárok és a civil szervezetek bevonására építő, célcsoportonként differenciált antikorrupciós kampányt indít.

A Nyílt Kormányzati Együttműködés egy 2011-ben indult nemzetközi kezdeményezés, amelynek célja az átláthatóbb állami működés.

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bigyomail
2013. január 23. 12:00
Miután abbahagytam a röhögést, hadd tegyek egy javaslatot. Ha az állami újraelosztás mértékét csökkentjük és a különböző eljárásokban résztvevő hivatalnokok számát minimalizáljuk, akkor csökkent a korrupció és átlátható lesz a rendszer. De amíg az állam elvonja a jövedelmeket, amiket nagy keggyel újraoszt és ehhez hatalmas apparátust használ, addig semmi nem fog változni, főleg úgy nem, hogy újabb bürokratikus elemet tesz a rendszerbe, ahogy az szokása. " Magyarország javítaná a költségvetési adatok nyilvánosságát és a közbeszerzési adatok kereshetőségét, továbbá erősítené a köztulajdon hasznosítására, valamint a közpénzek felhasználásával kötött szerződések nyilvánosságát." A papírok most is nyilvánosak. Ami nem az az, hogy ezek mögött valójában(!) mi van. A papír már tiszta. Az út a papírig nem tiszta.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!