Kormányszóvivő: Cél, hogy többen juthassanak be a felsőoktatásba

2012. december 06. 11:02

Giró-Szász András és Maruzsa Zoltán felsőoktatási helyettes államtitkár ismertette a felsőoktatást érintő, kormány által elfogadott tíz pontos javaslatot. Mint közölték, a jövőben csak a hallgatók 10-20 százaléka tanulhat ingyen. A keretszám csökkentését egyébként azzal magyarázták, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba.

2012. december 06. 11:02

Sajtótájékoztatón számolt be Giró-Szász András kormányszóvivő és Maruzsa Zoltán, a felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár arról a felsőoktatást érintő tíz pontos javaslatról, amelyet szerdán fogadott el a kormány – számol be a hvg.hu. E szerint a jövőben csak a hallgatók 10-20 százaléka tanulhat ingyen, ám konkrét keretszámokat egyelőre nem mondtak. A keretszám csökkentését egyébként azzal magyarázták, hogy minél többen kerülhessenek be a felsőoktatásba. Giró-Szász szerint a korábbi kormányok idején csak a tehetősebbek, illetve az állami finanszírozásba felvettek juthattak be a felsőoktatásba. Mostantól viszont csak a felvételi pont határozza majd meg a bejutást, ezért hozta létre a kormány a Diákhitel 2-t. Hozzátette: a kormány szerint nem az a kérdés, hányan kerülnek be, hanem hogy hányan kerülnek ki a felsőoktatásból.

Beszámoltak még arról is, hogy a kormány döntése értelmében akik a közigazgatásban helyezkednek el, annak kölcsönét átvállalja az állam. Ugyanezt lehetővé teszik a cégeknek is, akik cserébe adókedvezményt kapnak. Giró-Szász elmondta továbbá, hogy kancellárokat neveznek ki a felsőoktatási intézmények élére, akik gazdasági posztot töltenek majd be. Személyükről a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériumba dönt majd. Az oktatási és a tudományos életet továbbra is a rektor irányíthatja.  Az intézmények adósságállományának átvállalására több tárgyalódelegációt is kijelöl a kabinet: az egyiket Naszvady György vezeti, aki az egyetemek adósságátvállalásáról tárgyal majd az intézményekkel, Lázár János az uniós projektek önrészéről, Varga Mihály pedig a PPP-projektek kiváltásáról tárgyal majd. Döntöttek továbbá arról is, hogy a 2014-2020 közötti uniós támogatási projektekből 1000 milliárdot a felsőoktatásra fordítanak, valamint létrehoznak két új ösztöndíjat is: az egyiket élsportolók kaphatják, hogy ne menjenek a tengerentúlra, és így az egyetemi sportélet ismét megerősödjön, a másikkal a pedagógusokat támogatnák.

Összesen 66 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Midgardsorm
2012. december 06. 22:30
Óceánia mindig is Eurázsiával viselt háborút.
devlaci2
2012. december 06. 18:13
DZSÍNÓÉK azt gondolják, hogy ettől majd többen jönnek ... OKOSAK http://tabloidschmuck.tumblr.com/post/37338058976/a-kormany-allami-onkoltseges-egyremegy
josip
2012. december 06. 14:01
2008 - Tandíj? Nem! 2012 - NEMTANDÍJ! https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash4/306075_373587446064123_1882972297_n.jpg
tarackos
2012. december 06. 12:49
"Giró-Szász szerint a korábbi kormányok idején csak a tehetősebbek, illetve az állami finanszírozásba felvettek juthattak be a felsőoktatásba." Lassan de biztosan elmerülsz a szarban girosz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!