Együtt 2014: A kétharmados rezsim ne trükközzön az Ab döntése után!

2012. december 28. 13:52

Az Együtt 2014 Választói Mozgalom arra szólította fel a kormányt, „próbálja meg a demokrata utat”, semmisítse meg az alaptörvény-ellenes jogszabályokat és egyúttal mondjon le azokról a politikai hátsó szándékairól is, amelyek az átmeneti rendelkezések mögött meghúzódnak, különös tekintettel az előzetes regisztráció intézményére.

2012. december 28. 13:52

A szervezet pénteken az MTI-nek küldött közleményében azt írta, azt várják el az Országgyűlés többségétől, hogy ezúttal „se tisztességtelen jogi trükközéssel, se hatalmával visszaélve ne próbáljon visszajönni az ablakon azzal, amivel egyszer már az alkotmánybíróság is kipenderítette az ajtón”.

Az Együtt 2014 szerint ugyanis a kétharmados rezsim az ilyen típusú jogalkotási kudarcokra kétféle választ szokott adni: vagy az alkotmánybíróság jogkörét csorbították vagy magát az alaptörvényt szabták át újra az aktuális hatalmi érdekének megfelelően. Szerintük mindkét megoldás ellentétes a jogállami eszményekkel, mindkét megoldás árt a magyar demokráciának és így árt Magyarországnak. 

Azt írták, az elmúlt két évben az „Orbán-rezsim módszeresen és csigolyánként törte el a magyar demokrácia gerincét”; a jogállamiságot gyengítő lépések között voltak olyanok, amelyeket a Fidesz gőgösen vállalt és voltak köztük olyanok, amelyeket még a kétharmados többség is szégyenkezve szavazott meg. Ez utóbbi jogszabályokat dobálták egy halomba és nevezték el – jobb híján – átmeneti rendelkezéseknek, és az Alkotmánybíróság (Ab) mostani döntése most erről a jogszabály-halomról mondta ki, hogy az jogállami selejt, amelyet meg kell semmisíteni – áll a közleményben. 

Az Ab pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket – köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat – e formai hiányosságok miatt megsemmisítette. 

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2012. december 28. 16:30
Van egy kérdés, amely önmagában fontosabb, mint a többi együttvéve. E hasábokon, s máshol is sokszor előfordul a hozzám hasonlóan egyszerűen gondolkodók részéről: ez pedig a felelősség kérdése. Az ország hosszú távú érdekei egyszerűen nem léteznek, már legalább 1982 óta. Éljük túl a 4 évet! Ha túléltük, azzal önmagát igazolja a mindenkori kormány, hiszen ő jót akart, - akkor az volt az ésszerűnek látszó (Bajnai). Dosszié bezárva, nyitják az újat. EZ ÍGY MOST MÁR NEM MEGY! AKÁR VISSZAMENŐLEG, MINDENFÉLE ALKOTMÁNYBÍRÓSÁGI VERDIKTET FELFÜGGESZTVE EZ EGYEDI KÉRDÉSBEN, NYILVÁNOS - EGYENES TELEVÍZIÓS KÖZVETÍTÉSBEN - MIMDENKIT MEGKÉRDEZNI: HOGYAN TŰNT EL MAGYARORSZÁG VAGYONA? AKI HIBÁZOTT, NEM A JÓ GAZDA MÓDJÁRA JÁRT EL, AZ VAGYONI RETORZIÓK MELLETT, MEGHATÁROZOTT IDEIG - 5-10-20 - ÉVIG SEMMIFÉLE ÁLLAMI HIVATALT, MEGBÍZATÁST NE KAPHASSON, példul. Ez egy kiindulási pont lehet. Itt van már Ron Werber. Az ő működése mentén is keletkezett 14000 (tizennégyezer) milliárd plusz adósság. Erre rájön a ki tudja, milyen magas, s mikor lejáró kamatadósság. Ha azt akarjuk, hogy az országot minden egyes kormány felelősen irányítsa, ki kell mondani: a legfontosabb megalkotandó törvény, a felelősség kérdésének megállapítása, hatóerejének kőkemény törvénnyé, valósággá emelése. Ismételten: e kérdés, megoldása önmagában fontosabb, mint a többi együttvéve. Míg a felelősségrevonás lehetősége nem automatikus, addig ez az egész csak bohóckodás.
kjkj945
2012. december 28. 16:03
a 2014 majd 2014-ben trükközzön!
balbako_
2012. december 28. 16:00
Nem is trükköz, a formai hibát kiigazítja és minden marad az eredeti terv szerint.
laci0011
2012. december 28. 15:36
A selejt selejtjét hiába basszák ki,nincsenek azon a szinten,hogy meg tudnák érteni.Ha meg lenne a szintjük akkor már nem selejtet gyártanának.Ennyire eccerű.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!