Balog: Még nincs döntés a keretszámokról

2012. december 13. 08:24

Az Emberi erőforrások minisztere az M1 Az este című műsorában hangsúlyozta: még nem döntött a kormány a keretszámokról, csütörtökre viszont több bejelentést is ígért. Beszélt arról is, hogy az értéktelen diploma, illetve az el nem végzett egyetem luxus, amelyet a kormány nem finanszíroz tovább.

2012. december 13. 08:24

A kormány még nem döntött a felsőoktatási keretszámokról, több tervezet van a kabinet előtt, de azok közül még nem választott – mondta Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere szerdán, az M1 Az este című műsorában. A miniszter hangsúlyozta: még hivatalos keretszám meghirdetés nem történt, a hallgatók felindulása munkaanyagokon, és sajtóhíreken alapul. Hozzátette: a kormány még nem hozott meg minden döntést, de csütörtökön sajtótájékoztató keretében több bejelentés is várható. A miniszter szerint ebből látni fogják a hallgatók, hogy a kormány szélesre tárja a kapukat. Kiemelte, több pénzt fognak tenni a felsőoktatásba, mint eddig, csak nem úgy osztják el ahogy korábban, és ez egyesek érdekeit sértheti.

Balog Zoltán megemlítette azt is: a pedagógusoknak lesz egy évi több mint 4 milliárd forintos ösztöndíjrendszer, amely 25 és 75 ezer forint közötti havi pluszjövedelmet jelenthet az érintetteknek, mert azt szeretnék, hogy a pedagógus szakmát megerősítve növekedjen majd a felsőoktatás színvonala is. Egy egész rendszert építenek ki, melynek részleteit a következő időszakban dolgozzák ki. 

A miniszter kiemelte: mostantól komolyan kell venni az egyetemet, mert ha valaki belép egy hitelkonstrukcióba, azt valamikor törleszteni kell, és ha valaki nem végzi el az iskolát, abból hátránya származik. Mint fogalmazott: az értéktelen diploma és az el nem végzett egyetem egy olyan luxus ma Magyarországon, amelyet a kormány nem finanszíroz tovább. Hozzátette ugyanakkor, hogy „igazi, jó, értékes diplomáért” viszont hajlandó több pénzt is áldozni.

Összesen 86 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
liberálzöld.
2012. december 13. 11:38
"Még nincs döntés a keretszámokról" = A fidesz kezdi megismerni a vereség ízét!
dehumanizer
2012. december 13. 11:34
"A miniszter hangsúlyozta: még hivatalos keretszám meghirdetés nem történt, a hallgatók felindulása munkaanyagokon, és sajtóhíreken alapul. " Akkor ezek szerint Giró-Szász hazudott?
Viktus
2012. december 13. 11:03
Már a középiskolások is megmozdultak a felsőoktatási reform ellen, csütörtökön az ország több középiskolájában is ülősztrájkba kezdtek a diákok. http://hvg.hu/itthon/20121213_Sorra_kezdenek_sztrajkolni_a_kozepiskolas Ideje volt
huttinger
2012. december 13. 11:00
"""Beszélt arról is, hogy az értéktelen diploma, illetve az el nem végzett egyetem luxus, amelyet a kormány nem finanszíroz tovább.""" A tanári diploma értéktelenek számít? Mert a fizetésen nem az látszik, mintha érne is valamit.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!