Uniós jogot sértett a bírák nyugdíjazása

2012. november 06. 10:34

Az Európai Bíróság szerint a a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása. A kormány azt közölte: tudomásul veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik.

2012. november 06. 10:34

Az életkoron alapuló, nem igazolható megkülönböztetést jelent, és így a diszkrimináció uniós tilalmába ütközik a magyar bírák kötelező nyugdíjkorhatárának 70-ről 62 évre történő leszállítása – mondta ki keddi ítéletében a luxembourgi Európai Bíróság, amely sürgősséggel tárgyalta az ügyet.

Az ítélet szerint a bíróság által „radikálisnak” nevezett intézkedés nem áll arányban a közszolgálatban dolgozókra vonatkozó nyugdíjkorhatár egységesítésére és az igazságszolgáltatáson belüli kiegyensúlyozottabb korstruktúra kialakítására irányuló célokkal, amelyekre a magyar kormány képviselője az októberi tárgyalás folyamán hivatkozott.

Frissítés

A kormány tudomásul veszi az Európai Unió Bíróságának ítéletét, amely az Alkotmánybíróság által ez év júliusában már megsemmisített szabályozásra vonatkozik”, hozzátéve, hogy egyebekben nem kívánják kommentálni a döntést – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium.

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. november 07. 07:02
erről se lesz se poszt, se vezérkomment a polgári független underground és betelt naptár jegyében
balint60
2012. november 06. 19:05
1869. óta 70 év a bírák nyugdíj-korhatára. Ezalatt a 143 esztendő alatt senkinek nem jutott eszébe ezen választani, csupán a magyar történelemre és hagyományokra oly gyakran hivatkozó turulba-született Orbán-kormánynak, melynek tagjai többsége állítólag jogász végzettségű. Ésszerű indoklás -csakúgy, mint az elhíresült regisztráció esetében- egy szál sem; "van rá felhatalmazásunk", ez a maximum a sok össze-vissza beszédben. Dilettáns, akarnok és arrogáns banda a NER álszent paravánja mögé bújva.
várúr
2012. november 06. 18:48
Ismétlem: nincs még egy foglalkozás Magyarországon, melyben a (magas) fizetés és a nyögdíj egyszerre jár.
várúr
2012. november 06. 18:40
Nagyszerű. Van egy foglalkozás (a bíróké) melyben egyszerre jár fizetés és nyögdíj. Íme az EU-jog. Mindenki takarodjon nyögdíjba, ha eléri a korhatárt, kivéve a bírókat. Fiatal(abb) munkabíró jogász ne kerüljön a bírói karba véletlenül se. Már nem is csodálkozom.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!