Plágiumgyanú és tiltakozás ellenére lett iskolaigazgató

2012. október 21. 16:07

Másolhatta pályázati anyagát Horváthné Sabáli Éva, Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola igazgatói posztjára pályázó tanárnő. Bár programját a tantestületi és a közalkalmazotti ülésen is elutasították, a szülők pedig aláírásgyűjtésbe kezdtek, az önkormányzat megszavazta Horváthné kinevezését.

2012. október 21. 16:07

Négy órán át vitatkoztak október 17-én a XVI. kerületi önkormányzat képviselő-testületének tagjai arról, hogy Horváthné Sabáli Éva alkalmas-e az évi 246,6 millió forintos költségvetésű Centenáriumi Általános Iskola és Szakiskola igazgatói posztjára - számolt be a hvg.hu. Horváthné egyedüliként pályázott az igazgatói posztra, pályázati munkája nagy részét ugyanakkor más, az interneten megtalálható anyagok alkotják, forrásmegjelölés nélkül. A tantestületben az anyag stilisztikai különbségei miatt merült fel a plágium gyanúja.

A Centenáriumi Iskola volt igazgató-helyettese, a nyugdíjazása miatt most felmentését töltő Nádasné Szabó Ágnesa hvg.hu-nak elmondta: a felmerült problémát a képviselő-testületnek is jelezték, ott azonban azt a választ kapták: az „összeollózás mindennapos dolog, minden pályázat így készül”. A XVI. kerület vezetője, Kovács Péter cáfolta, hogy az idézett mondat elhangzott.

Horváthné Sabáli Éva a portál megkeresésére nem reagált. A plágiumgyanúval kapcsolatban a képviselő-testület ülésén annyit közölt: nem ő vette át mások gondolatait, hanem a korábbi tantestületi értekezleteken általa előadottakat hasznosították mások.

A tantestület Horváthné vezetői programját 33:10 arányban utasította el. A közalkalmazotti értekezleten a résztvevők közül 9 ellenében 51-en nem támogatták a pályázó vezetői megbízását. A szülők közül 676-an fejezték ki aláírásukkal nemtetszésüket. A polgármester ezzel kapcsolatban annyit közölt: „a szülőkkel való beszélgetés során kiderült, hogy elutasító véleményüket az utóbb hamisnak bizonyult vádakra alapozták”.

A hvg.hu cikkében megjegyezte: az önkormányzatnak valószínűleg sürgős lehetett az iskola élére találni valakit, és mivel más pályázó Horváthné Sabáli Éván kívül nem akadt, mellé álltak. A szavazáson a képviselők 12:4 arányban szavazták meg Horvátné Sabáli Éva kinevezését november 1-jétől. A képviselő-testület ugyanakkor az ombudsmanhoz fordult vizsgálatot kérve.

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OmegaMale
2012. október 22. 10:46
"A szülők közül 676-an fejezték ki aláírásukkal nemtetszésüket." vs "A hvg.hu cikkében megjegyezte: az önkormányzatnak valószínűleg sürgős lehetett az iskola élére találni valakit, és mivel más pályázó Horváthné Sabáli Éván kívül nem akadt, mellé álltak." A szokásos magyar 'civil' (haha) felállás. Valaki pályázik, mások nem pályáznak. Sürgős lenne a dolog, de a szülők csak azt tudják, hogy mit (kit) NEM akarnak, konstruktív alternatívával nem tudnak előjönni. Az illető nyer, nyilván Ő sem alkalmasabb, mint bárki más (mitől lenne?). Virítsanak egy alkalmasabb jelöltet, akiknek nem felel meg a mostani. Ha biztosan van jobb, nem lehet olyan nehéz. Ami a pályázatokat illeti: hacsak valaki nem született úgy, hogy a genomjába kódolták a pályázatírást, az valószínűleg sablonokból fog ollózni. Ha nyilvánvaló feladatok vannak egy iskolában (pl. tetőjavítás), nehéz megállapítani, hogy kinek van joga azzal pályázni, hogy Ő majd megjavíttatja a tetőt. Továbba felmerül a kérdés, hogy akitől a ihletet állítólagosan vette az inkriminált jelölt, vajon miért nem pályázott... Nemrégi példa: http://fler.hu/kozso-beperelne-lady-gagat-lopott/
hartnesz
2012. október 21. 23:57
Röhej plágiumokkal foglalkozni addig amíg titkosítva vannak a 3/3asok, az olajszőkítők és úgy általában az elmúlt 20 év gazdasági és politikai bűnözői.
székely
2012. október 21. 21:05
A FIDESZ tele van volt MSZMP-el így nem csoda, hogy az 50-s évek gyakorlatát követik : "kicsit sárga kicsit savanyú, de a mi kutyánk kölyke" oszt jó napot.
Secnir
2012. október 21. 18:47
ez miért gond? és Lászlóné?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!