Kósa: Töretlen az önkormányzatok és a kabinet szövetsége

2012. október 27. 11:35

Kósa Lajos töretlennek tartja az önkormányzati rendszer szövetségét a kabinettel és a parlamenttel. Szita Károly elmondta: a kormány segítségét kérik az önkormányzatok, hogy kikerülhessenek az adósságcsapdából.

2012. október 27. 11:35

Töretlennek tartja az önkormányzati rendszer szövetségét a kabinettel és a parlamenttel Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke. Debrecen polgármestere ezt szombaton a pártja által szervezett, az Önkormányzatok az adósság csapdájában című budapesti tanácskozáson mondta, hangsúlyozva: az önkormányzatokra mindig lehetett számítani, a helyhatóságok azonban most azt kérik a kabinettől, nyúljon hozzá a finanszírozásukhoz, és hosszú távon egy zárt rendszer hozzon létre, amellyel az önkormányzatok a folyó bevételeikkel fedezni tudják a folyó működési kiadásaikat. Szerinte a korábbi ciklusban a szocialista Lamperth Mónikával kezdődő és Bajnai Gordonnal folytatódó önkormányzati és fejlesztési politika miatt alakult ki a helyhatóságok jelenlegi nehéz pénzügyi helyzete. Kósa Lajos úgy fogalmazott, ha valakinek borsódzik a háta akkor, amikor Bajnai Gordon újra feltűnik a színen, az éppen az önkormányzatok közössége a volt kormányfő önkormányzati, illetve fejlesztési miniszterként vallott elképzelései miatt.

Szita Károly a tanácskozáson elmondta: a kormány segítségét kérik az önkormányzatok, hogy kikerülhessenek az adósságcsapdából, megszabadulhassanak adósságterhük egy részétől. Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere beszédében arra hívta fel a figyelmet, hogy az önkormányzatok pénzügyi helyzete megrendült, a helyhatóságok adósságállománya 1200 milliárd forint. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a hiteleket „nem úri passzióból” vették fel, hanem feladatok ellátására. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke, a főváros XII. kerületének polgármestere arra mutatott rá, hogy nem szabad összekeverni az önkormányzatok különböző hiteleit, mert a fejlesztési kölcsön teljesen elfogadott, a folyószámlahitel pedig szükséges. A problémát a működési hitel okozza, ez lökte adósságspirálba a települések egy részét – mondta.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. október 27. 14:15
tehát marad a 3300 kis állam ebben a hatalmas országban.
laci0011
2012. október 27. 13:56
A hiteleket azért vették fel,hogy alátegyenek a szoci kormányzatnak,minnél többet annál jobb.Most hogy beérett az aknamunka,vakarhatják az üstöküket,mert a kassza meg a Közgép-Strabaghoz kerül jórészt,nekik csak az ígéret maradt.
trabantkombi
2012. október 27. 13:18
Persze, hogy töretlen, féreg, amikor a dagadt focista velünk fizetteti ki a saradat! Mocskos aljas hazaáruló, mr 20%.
orbán(c)
2012. október 27. 12:44
Ezek csak támadni tudnak.Szánalmas gittegylet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!