A gulyásosztás megelőzése vagy a választójog korlátozása?

2012. október 03. 20:58

Az előzetes regisztrációról vitatkozott egymással Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke és Karácsony Gergely LMP-s politikus. Kósa szerint a regisztráció visszaéléseket szüntet meg, Karácsony szerint legitim cél nélkül korlátozza a választójogot. A Tumblren arról írnak, hogy Kósa katasztrofálisan szerepelt.

2012. október 03. 20:58

Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szerint a régi szabályok alapján nem lehetne megszervezni a 2014-es választásokat, Karácsony Gergely, az LMP frakcióvezető-helyettese viszont úgy látja, szükségtelen a választói feliratkozás bevezetése, ráadásul rendkívül szigorú regisztrációs rendszer jöhet létre. A két politikus a Bibó István Szakkollégium rendezvényén vitázott egymással szerda este Budapesten.

Kósa Lajos elmondta: a választási eljárás átalakításának célja, hogy a határon túl élő magyar állampolgárok szavazati joga biztosított legyen, illetve hogy megakadályozzák azokat a választási visszaéléseket – a láncszavazást és a gulyásosztást –, amelyek szerinte a 2002-es és a 2006-os választási eredményt is döntően befolyásolták.

Karácsony Gergely szükségtelennek nevezte a feliratkozás bevezetését azok esetében, akik Magyarországon élnek, és szerinte erre a Fidesz sem hozott fel elfogadható érvet. Azt mondta, hogy a regisztráció bevezetése a tervezett alkotmánymódosítás ellenére is az alaptörvénybe, illetve nemzetközi egyezményekbe ütközhet, mert legitim cél nélkül korlátozza a választójogot. Kitért arra is, hogy bár Kósa Lajos tényként említette a múltbeli választási csalásokat, szavazatvásárlás miatt – mint mondta – a rendszerváltás óta csak a fideszes Papcsák Ferenc 2002-es kampányfőnökét ítélték el.

Bár a rendezvény nem sajtónyilvánosként volt

meghirdetve, az MTI mégis kiadott róla egy közleményt – ezt olvashatták eddig. A Tumblren azonban már vannak hírek, mi minden történt még a vitán – ezek főként arról szólnak, hogy Kósa Lajos nem éppen csúcsformában állt ki Karácsony Gergellyel vitázni.

„Mindenképpen említésre méltó, hogy amikor megkérdezték tőle [Kósa Lajostól – a szerk.], hogy miért törölték el az érvényességi küszöböt az országgyűlési választásokon (ez eléggé jellegzetes ismérve az új rendszernek), akkor őszinte meglepődés látszott azt arcán: hazamegyek és megnézem, de valamilyen érvényességi küszöbnek lennie kell”számol be a vitáról Retekvari.

Vampirpillango szintén beszámolt az eseményről: „Talán a legjobban az a jelenet érzékelteti, hogy mi is történt, amikor az a kérdés hangzott el a közönség soraiból, hogy a határon túli magyarok, akik levélben regisztrálnak, de nem akarják ezt nyilvánosan vállalni, mit tegyenek? Kósa azt mondta, ez nagyon egyszerű. Két borítékba kell tenni a regisztrációs lapot és a belső borítékot kell megcímezni, és úgy feladni. A külső boríték üres marad. A teremben általános derültség támadt.”

Egy, az előzetes regisztráció ellen kampányoló Facebook-csoport arról számol be, hogy Kósa Lajos tíz percig beszélt arról, hogy azért kell a regisztráció, mert sok hiba van a névjegyzékben, és azt senki nem ellenőrzi. A fideszes politikus rá is kérdezett: vajon Karácsony Gergely ellenőrizte-e a jegyzőnél, jók-e az adatai? Karácsony szerint erre semmi szükség, hiszen a választói értesítőt mindenki megkapja, és így látja is, ha rosszak az adatai.

Összesen 339 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
G. Pantyelejevics
2012. október 04. 11:03
Remélem a Párt hamarosan megörvendezteti kedves kis tapsoncait, akik annyira, de annyira örülnek annak, hogy milliárdokért a Hivatalba kell járkálni! Ajánlott elgondolkodni azon, milyen joguk megerősítését kellene még a Hivatallal jóváhagyatni! Hát milyen dolog az, hogy annyi mindent lehet szabadon tenni, anélkül, hogy az ember regisztrálna? Miért nem kell regisztrálni a házasélethez? Nehogy azt mondja valaki, hogy ennyit nem ér meg neki?! megterhelő elmenni a Hivatalba? ennyit sem ér a párod? Miért nem kell regisztrálni ahhoz, hogy szabadon egyél? Igyál? levegőt vegyél? Mi van, nem ér meg ennyit? Ennyit sajnálnál rá? Lusta vagy? vagy zsidókommunista?
Felebarát
2012. október 04. 08:43
és ha 10 % regisztrál csak?...akkor mit csinálnak? annyi fogja eldönteni az ország sorsát...
Yuing
2012. október 04. 08:39
Az előzetes választási regisztráció joga nem illeti meg azt, a) aki a konzultációs kérdőívre adott válaszában csúnyát írt, b) vissza sem küldte a konzultációs kérdőívet, c) a kérdőívvel befűtött vagy azt más módon méltatlanul használta fel, illetőleg d) sértődött panelproli, nyugger vagy e) éhezik.
Sándor
2012. október 04. 08:37
A szándék viszont tiszta: az új választási rendszer minden egyes eleméről – akár erőltetetten, erőlködve is – megpróbálják bizonygatni a kritikusok, hogy miért veszélyeztetik a demokráciát. Ezzel szemben mindenki számára nyilvánvaló, hogy 2014-ben hiteles, vállalható alternatíva esetén a választási rendszertől függetlenül is leváltható a kormány. -- Nem a Fidesz hibája, hogy az ellenzék erőtlen és gyenge, nem képes egységes irányt és stratégiát követni, valamint karakteres, erős vezetőt sem talál magának, nem is beszélve arról, hogy programjuk meg nincs.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!