Szijjártó: Jogszerű volt a kiadatás

2012. szeptember 03. 08:40

A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára szerint Magyarországnak nincs félnivalója az azeri kiadatás ügye kapcsán, mert egy nemzetközi egyezménynek megfelelően jártak el. Szijjártó Péter erről hétfőn beszélt az M1 Ma reggel című műsorában.

2012. szeptember 03. 08:40

„Transzparens módon egy nemzetközi egyezménynek megfelelően jártunk el, és aki egy nemzetközi egyezmény alapján, transzparens módon jár el, annak semmifajta félnivalója vagy takargatnivalója nincsen” – fogalmazott Szijjártó Péter az azeri kiadatás ügye kapcsán. Arra a felvetésre, hogy többen háttéralkuról beszélnek, úgy válaszolt: akik ilyet állítanak, azok „túlságos élénk fantáziával vannak (...) megáldva”. Semmiféle háttéralku nem született – jelentette ki Szijjártó Péter az M1 műsorában.

Az államtitkár a TV2 Mokka című műsorában feltett kérdésre, hogy meddig gyűrűzhet a diplomáciai botrány, azt válaszolta: „akkor lenne felróható bármi Magyarországnak, ha bármilyen nemzetközi egyezmény megsértésével jártunk volna el”. Szijjártó Péter elmondta: azt kicsit túlzásnak gondolja, hogy a világpolitika mostani állásában egy nemzetközi kiadatási ügyet tekintenének uralkodó témának. „Azért messze nem így van” – tette hozzá.

Magyarország pénteken adta ki Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa meggyilkolása miatt életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ramil Sahib Safarovot, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek, őrnaggyá léptettek elő, új lakást adtak neki és visszamenőleg kifizették a bérét. Szerzs Szargszján örmény elnök még aznap Jerevánban bejelentette, hogy országa megszakítja a diplomáciai és minden egyéb hivatalos kapcsolatát Magyarországgal.

Összesen 161 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. szeptember 04. 14:04
Petya a jogszerűséget senki nem vitatta, a baj az, hogy politikailag óriási baklövés volt.
zolinho723
2012. szeptember 04. 08:04
Nem értem ezt a csecsemő makogását.
Terminátor
2012. szeptember 03. 13:02
A háttér : a kiadatás előtt kb 3 héttel több milliárdos magyarállamkötvényt vásárolt az azeri kormány.... NO COMMENT
honphibu
2012. szeptember 03. 12:10
Ennyit ér a szavatok: http://penzcentrum.hu/lakas/szextelep_lett_a_kormany_nagy_almabol.1033791.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!