Pintér szerint nagyobb a rend, mint két éve

2012. szeptember 19. 08:17

A belügyminiszter szerint ma lényegesen nagyobb a rend az országban, mint két éve, a kormányváltás idején. Pintér Sándor az M1 Az este keddi műsorában arról beszélt, ma már mindenki tudja, hogy milyen cselekmény után, milyen büntetésre számíthat.

2012. szeptember 19. 08:17

Pintér Sándor a közmédiának adott interjújában emlékeztetett arra, hogy két éve jogszabály-módosításokkal alapozták meg a rendteremtést, így például lehetővé tették, hogy a szabálysértéseket elzárással büntessék. A belügyminiszter a rendőrségi átalakításokról szólva azt mondta, már hivatalba lépésekor megállapították azokat az objektív mérőszámokat, amelyek alapján a rendőri vezetőket és egységeket minősíteni lehet. Hozzátette: a türelmi idő lejártával a rendőri vezetőknek „ezeket a mérőszámokat hozniuk kellett”. Közölte, a minősítések során 23 bűncselekmény típus, illetve elv alapján mérlegeltek; ezek között említette az elkövetett bűncselekmények számát, az adatok alakulását az előző évhez, valamint a rablások, a betöréses lopások felderítési számait. Jelezte: „akik mentek, azok nem javítottak, hanem rontottak”, ezért kért fel másokat ezekre a posztokra.    

Ezzel összefüggésben arra hívta fel a figyelmet, hogy az érintett rendőri vezetőket nem elbocsátották, hanem más beosztásba helyezték. Arra a felvetésre hogy „alvilági figurák magukkal rántottak magas rangú rendőri vezetőket”, a belügyminiszter elmondta: titkosszolgálati eszközökkel és módszerekkel gyűjtöttek adatokat a Nemzeti Védelmi Szolgálat munkatársai, és amikor a kellő bizonyítékokat sikerült begyűjteniük arra, hogy milyen szintig ért el az alvilági vesztegetés a rendőrségen belül, akkor az ügyet átadták a Legfőbb Ügyészségnek. Arra a kérdésre, mindezek alapján mennyire érinti a korrupció a rendőrséget, Pintér Sándor azt mondta, a rendőrség kevésbé fertőzött, mint a társadalom többi része.    

A korkedvezményes nyugdíj megszüntetéséről azt mondta, 70 és 100 között van azoknak a száma, akik kérték a szolgálatba való visszahelyezésüket. Ez, mint mondta, nem sok, de nem is kevés. Kitért arra is, eddig heten jelezték, hogy a rendőrség állományából el kívánnak menni azok közül, akik az átszervezés következtében más beosztásba kerültek. A belügyminiszter arról is beszélt, hogy 4.200 rendőr kiképzését kezdték meg miniszteri kinevezése óta, és a kiképzéseket követően 3.500-zal nőtt a rendőri létszám. A közfoglalkoztatás eredményességéről szólva elmondta, jelenleg 210 ezerre tehető az ebben a körben dolgozók száma, de többen jelentkeznek a munkára, mint ahány embert fogadni tudnak.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
realista
2012. szeptember 19. 23:33
Hiába a sok rendőr, ha évek óta csak a közlekedési pénzbehajtó akcióknál találkozik velük az ember.
G. Pantyelejevics
2012. szeptember 19. 12:55
Két éve meg voltam arról győződve, hogy a magyar állam bizonyos jogaimat garantálja, ezzel védelmet biztosít számomra. Példának okáért két évvel ezelőtt abban a tudatban éltem, ha valaki engem brutálisan agyonver, amennyiben elkapják, a magyar jogrendszer a megérdemelt büntetést kirója, azt vele letölteti. Ma már ebben nem vagyok biztos. Ma nem tudhatom biztosan, nincs rá semmi garanciám, hogy az ellenem vétő személy baksissal nem vásárolhatja ki magát a büntetésből. Ez óriási különbség, kedves Don Pintér.
én vagyok a.
2012. szeptember 19. 12:47
2 hét helyett 2 év! Kicsit elcsúszott! Hm!
bigyomail
2012. szeptember 19. 12:19
Mondjuk tényleg nagyobb a rend. Például felbőszült csőcselék sem gyújtogat a fővárosban, mint az előző kormányok alatt. Bár ez kisit olyan, mint a védelmi pénz. Könnyű úgy nagyobb rendet tartani, ha csak annyi a dolgunk, hogy felhagyunk az indulatok szításával...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!