Még csak szóba sem jöhet a vizsgálóbizottság

2012. szeptember 17. 18:58

A kétharmad hétfőn elutasította a Jobbik és az MSZP vizsgálóbizottsági kezdeményezéseinek tárgysorozatba vételét, így sem a Simicska-Nyerges-cégek állami megrendeléseinek jogszerűségét, sem a földbérleti pályázatok vitatható döntéseit nem vitatják meg.

2012. szeptember 17. 18:58

A Jobbik a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt körüli cégbirodalom állami megrendeléseinek jogszerűségét javasolta megvizsgálni, míg a szocialisták az állami földbérletpályázatok vitatható döntéseinek feltárását akarták elérni. Mivel a vizsgálóbizottság kezdeményezéséhez az országgyűlési képviselők ötödének támogatása szükséges, az MSZP- és a Jobbik-frakció tagjai aláírták egymás indítványait, és mindkettőhöz csatlakozott az LMP is. A parlamenti többség viszont leszavazta a kezdeményezéseket.

A Jobbikét 93-an támogatták, köztük három fideszes politikus. Az MSZP indítványára 112 képviselő mondott igent, így hat kormánypárti képviselő, köztük a földbérletpályázatok rendszerét sorozatosan bíráló Ángyán József korábbi agrárállamtitkár. A kormánypártok az alkotmányügyi bizottságban a múlt héten azzal magyarázták elutasító szavazatukat, hogy az új országgyűlési törvény alapján vizsgálóbizottság csak a parlament ellenőrzési feladatkörében felmerülő, közérdekű, interpellációval, kérdéssel és azonnali kérdéssel nem tisztázható ügy feltárására hozható létre.

A fideszes Papcsák Ferenc most is ezzel érvelt, példaként hozva, hogy egyedi közbeszerzési ügyek vizsgálata nem tartozik a parlament hatáskörébe. A jobbikos Gyöngyösi Márton ezzel szemben azt mondta: az interpellációs időszak nem alkalmas például a korrupciós ügyek hátterének felgöngyölítésére, a parlament ellenőrző jogkörének megfelelő gyakorlására. Szerinte ha nem történtek visszaélések a közbeszerzések körül, a kormánypártok érdeke is az, hogy tisztázzák magukat a választóik előtt. 

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 18. 09:33
"A kétharmad hétfőn elutasította a Jobbik és az MSZP vizsgálóbizottsági kezdeményezéseinek tárgysorozatba vételét" NEM A FIDESZ A BŰNÖS, HANEM AKIK RÁJUK SZAVAZTAK!!! A fidesz "csak" szemét!
Fóbia
2012. szeptember 18. 07:11
Milyen jó lenne ha most is a Strabag vinné el a pénzt. (vagy mindegy ki csak külföldi legyen.) Úgy látom a jobbik is a külföldiek érdekeit képviseli. Ha javaslat nincs csak tiltakozás, akkor ez csak a kampány része.
liberálzöld.
2012. szeptember 17. 22:40
"Még csak szóba sem jöhet a vizsgálóbizottság" Miért lenne bizottság? Hiszen minden törvényes! A zemberek 2/3-a szerint! Ennyi a Fidesznyikekről.
=nessuno=
2012. szeptember 17. 22:34
Szégyelljék magukat az elvtársaim.:(( http://www.parlament.hu/internet/plsql/ogy_szav.szav_lap_egy?p_szavdatum=2012.09.17.17%3A19%3A03&p_szavkepvszav=T&p_ckl=39
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!