Két héten belül benyújtják a választási eljárási törvényt

2012. szeptember 06. 13:53

Lázár János egyéni képviselői indítványként nyújtja majd be a parlamentnek szeptember 17-ig a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. Addig azonban még egyeztetnének a jelöltállításról és az ajánlószelvényekről. A fideszes politikus bejelentette azt is, hogy előzetes normakontrollt kérnek majd a törvényről annak hatálybalépése előtt.

2012. szeptember 06. 13:53

Szeptember 17-ig egyéni képviselői indítványként nyújtja be az Országgyűlésnek Lázár János a választási eljárásról szóló törvényjavaslatot. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ezt Giró-Szász András kormányszóvivővel közös sajtótájékoztatóján jelentette be csütörtökön Sárváron a Fidesz-KDNP közös frakcióülésének szünetében. Lázár elmondta: a benyújtásig hátralévő időben még egyeztetni kívánnak az ajánlószelvények rendszerének eltörléséről, illetve a jelöltállítási folyamat korábban szabályozott rendszerének megváltoztatására vonatkozó módosító javaslatokról. Hangsúlyozta: a választási eljárási törvény a már elfogadott és nagy legitimitású választójogi törvény elveinek végrehajtására irányul, és egyaránt szabályozni fogja az országgyűlési képviselők, a polgármesterek, a helyi önkormányzati képviselők és a kisebbségek parlamenti képviseletének szabályait is. 

A politikus szólt arról is, arra fogják biztatni az állampolgárokat, hogy a felelősség jegyében legalább egy éven keresztül tudatosan készüljenek, fontolják meg, hogy részt vesznek-e a szavazáson. Az állam nem fog választási névjegyzéket vezetni hivatalból, hanem az állampolgárok jelezhetik, várhatóan 2013 szeptemberétől 2014 márciusáig, a részvételi szándékukat – mondta. Ezzel a lépéssel a parlamenti választásokat közvetlenül megelőző időszakban egy politikai tartalmú kampány helyett egy demokrácia kampányt lehet majd folyatni Magyarországon – tette hozzá. Megjegyezte: azt szeretnék, ha a választási eljárási törvény hatására minél többen tudnának szavazati jogukkal élni és minél nagyobb felelőséggel adnák le a szavazatukat.

Lázár szerint egy abszolút kiterjesztő értelmezésű törvény megalkotására törekszenek. Ez lesz az első választási eljárási törvény, amely az elmúlt huszonkét évben Európában is egyedülálló módon pozitív diszkriminációt tartalmaz, többletjogokat ad, könnyítéseket tartalmaz a fogyatékkal élők számára, és mindent elkövet azért, hogy aki mozgásában, látásában, vagy hallásában korlátozott, könnyebben szavazhasson – magyarázta. Elhangzott: kiterjesztő lesz azért is, mert lehetővé kívánja tenni, hogy minél többen szavazhassanak azok közül is, akik külföldön dolgoznak. Szavai szerint az elmúlt több mint két évtizedben a külföldön dolgozó magyar állampolgárok voksolásának lehetősége – mint ahogyan ezt az Alkotmánybíróság is többször észrevételezte – nem volt megoldott – fűzte hozzá.

A Fidesz-KDNP frakció nyitott miden vitára, így azt a szocialista javaslatot is hajlandóak megvitatni, amely annak eldöntését célozza, hogy kötelező legyen-e a szavazás vagy sem Magyarországon – jegyezte meg Lázár. Hozzátette: nyitottak a választási kampány szabályozására és a választási kampány finanszírozására vonatkozó kérdések megvitatására is, várnak minden ellenzéki és társadalmi javaslatot. Hangsúlyozta, hogy előzetes normakontrollt fognak kérni az Alkotmánybíróságtól a törvény hatályba lépése előtt.

Giró-Szász András kérdésre válaszolva közölte, hogy nem kívánják kommentálni az IMF feltételeire vonatkozó találgatásokat, ezekről Orbán Viktor kormányfő a parlamentben fog tájékoztatást adni hétfőn. A kormányszóvivő bejelentette: a kormány a jövő héten napirendjére tűzi a Bakonyi Erőmű és a Mal Zrt. közötti probléma rendezését. Érezve a Bakonyi Erőmű problémájának súlyosságát, megpróbálnak megoldást találni – mondta a politikus.

 

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HSL
2012. szeptember 06. 18:03
keményen jár a hatalombeton keverő, csak nehogy rosszul találja el az arányokat a grazi melós, mert szétporlad megkötés előtt oszt leshet
székely
2012. szeptember 06. 15:26
Nagyon helyes a regisztráció! Ki kell egészíteni, hogy a Kubatov listában szereplő szimpatizánsokat a helyi FIDESZ tagjai is regisztrálhatják, a többinek pedig legalább 200 km.re lakhelyétől lehetőleg lápos terület közepén regisztráljanak.
tarackos
2012. szeptember 06. 15:18
"Lázár János egyéni képviselői indítványként nyújtja majd be" Látom megint a narancs polip jogalkot nem pedig az apparátus. Ha nem ad a fidesz érdemi garanciát akkor nem szabad résztvenni a bohockódásban. Érdemi garancia: pl. paritásos alapon szavazzanak, egyedül a fidesz nem szavazhatna róla mint tette a magyar zászlót égettető viktor bolsevik alkotmányával!
szintiboj
2012. szeptember 06. 15:06
Ez a lázár Magyarország második legirritálóbb személye!!(az aranyérem természetesen szargyártó petyáé)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!