Átlátszó.hu: Négy nagy csoport ejtette foglyul az államot

2012. szeptember 24. 19:15

Az Átlátszó.hu arra vállalkozott, hogy bemutassa, mikor és milyen kapcsolatban álltak egyes állami vezetők és tisztviselők azokkal a cégekkel, akiknek ügyeiben a magyar állam képviseletében szabályozási, döntési, ellenőrzési jogosultságaik vannak.

2012. szeptember 24. 19:15

A Nemzeti Együttműködés Rendszere: Kik ejtették foglyul a magyar államot? – címen közölt összefoglalót az Átlátszó.hu oknyomozó portál. A lap négy nagy csoportot azonosított azok közül, akik jelentős számú felsővezetőt delegáltak különböző tisztviselői vagy vezetői tisztségekbe a 2010-es kormányváltás óta. 

A lap által MFB-BÁV-nak nevezett csoportból került ki többek közt Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter, Baranyay László, az MFB Zrt. vezérigazgatója vagy Töröcskei István, az államadósság-kezelő központ vezérigazgatója. Az Átlátszó.hu cikke szerint bennük az a közös, hogy „az egykori MFB Zrt.-hez, illetve az MFB közreműködésével a Töröcskei-Simicska tulajdonosi körhöz került BÁV Zrt.-hez kötődnek”.

A második csoportot Betonút-csoportként aposztrofálta a lap. Az Állami Autópályakezelő Zrt. jelenlegi irányítói közül hárman is nemrég még a Betonút Zrt.-t tulajdonló Dunai György különböző útépítő cégeinek vezető beosztású tisztségviselői voltak: az ÁAK jelenlegi vezérigazgatója, Bakó Attila egészen 2010 tavaszáig, Horváth Gergely Domonkos, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatója pedig négy éve még a Betonút Zrt. vezérigazgatójaként tevékenykedett – írja a lap.

Azokat az embereket, akik Simicska Lajos különböző cégeinél dolgoztak az elmúlt időben, külön csoportba tette a lap. Ide tartozik többek közt Vida Ildikó, a NAV elnöke, Fazekas Csaba, az MTVA volt vezérigazgatója és Győri Tibor, a Miniszterelnökség államtitkára. Az Átlátszó.hu szerint Baji Csaba, az MVM vezérigazgatója, Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója és Németh Lászlóné is ebbe a csoportba tartozik, de pár szálon Nyerges Zsolt cégeihez is kötődnek.

A negyedik csoportba a korábban Nyerges Zsolt érdekeltségei körül feltűnő emberek kerültek, többek közt Bártfai Márton, a Concordia Zrt. vezérigazgatója, Búsi Lajos, a vidékfejlesztési minisztérium helyettes államtitkára, Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter, Gajdos Róbert, a Közbeszerzési Hatóság elnöke, Horváth Péter, a Magyar Energia Hivatal elnöke vagy Kövesdi Zoltán, a Közbeszerzési Döntőbizottság elnöke.

„A most közreadott névsorral tehát mindössze annyit szerettünk volna bemutatni, hogy egyes állami vezetők illetve állami vállalatok vezetői kinevezésük előtt mikor és milyen kapcsolatban álltak azokkal a cég- és érdekcsoportokkal, amelyek ügyeiben a magyar állam képviseletében most szabályozási, döntési, ellenőrzési jogosultságaik vannak” – írja az Átlátszó.hu, akik szerint a lista bővíthető, és bővíteni is fogják.

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2012. szeptember 25. 09:13
Azt mondta az jó öreg piás Marx Karesz annak idején (nem szó szerint) , hogy: Ahol a tőke a hatalommal párosul, ott fasizmus van. Akkor most, mi van?
tarackos
2012. szeptember 25. 09:06
Nincs ebben semmi meglepő a fidesz nem titkolta, hogy nem lebontani akarja a kádári struktúrákat hanem felépíti a sajátját. A média kapcsán anno mondták is: ha van balos legyen jobbos és meg is csinálták közpénzen. A júdások pedig megkapják jussukat, nyithatnak dohányboltot, dolgozhatnak vmelyik birtokon vagy lesz belőlük vmi járási elvtárs. Így megy ez már 100+ éve, nincs új a nap alatt. Csak azt nem értem miért nem vallják be, játszák az erkölcsöset közben egy erkölcstelen tolvaj banda mint jellemtestvéreik a vörösök...
orbán(c)
2012. szeptember 25. 08:18
Fidesz észjárás-amihez közöm van az az enyém.Szánalmas bagázs.
tamas222
2012. szeptember 25. 07:39
Ez sem gyenge,akárkiket is érint...http://www.profil.at/articles/1238/560/342580/mensdorff-mensdorff-karibik-briefkaesten-zahlungen
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!