Tétényi: Esztergom hamarosan fizetésképtelen lesz

2012. augusztus 24. 12:22

Esztergom fizetésképtelenné válhat szeptember 30-án, ha a város nem kap állami segítséget, a Fidesz-frakció eddig mégsem volt hajlandó érdemi tárgyalásokat folytatni a város jövőjéről – közölte pénteken Tétényi Éva független polgármester az MTI-vel, arra reagálva, hogy a testület többségét adó frakció távol maradt az általa csütörtökre összehívott nyilvános egyeztetésről.

2012. augusztus 24. 12:22

Szeptember végén vagy az adósságrendezésben jóváhagyott kifizetéseket teljesíti a város, vagy az intézmények működtetésére és a kötelező feladatellátásra jut pénz, vagy a fizetéseket, segélyeket utalja az önkormányzat, mivel minden nem finanszírozható. A várt 1 milliárd 152 milliós bevétellel szemben 1 milliárd 650 millió forintos azonnali kiadás áll, tehát valami teljesíthetetlen lesz – számolt be a város helyzetéről közleményben a polgármester. Tétényi Éva azt írta, jövő keddre rendkívüli testületi ülést hívott össze, ahol „az önkormányzat testületének többségét adó Meggyes-csoport dönthet arról is, hogy betartható egyezségek kötésére újabb adósságrendezést indít-e, vagy végre hajlandó a tárgyalásos konszenzuskeresésre”. A csütörtöki egyeztetésre a polgármester várta a képviselő-testület tagjain kívül a Komárom-Esztergom Megyei Kormányhivatal, illetve a várost finanszírozó bankok képviselőit, valamint a város civil és szakmai szervezeteinek vezetőit. A rendezvényen csak a civilek vettek részt, a megbeszélésen rajta kívül egyetlen képviselő sem jelent meg.

A Fidesz-frakció csütörtöki közleményében azt írta, arra kérték a polgármestert, hogy rendkívüli ülést hívjon össze, amely döntés esetén kedvezően befolyásolhatja a város helyzetét. Ennek elmulasztásával a polgármester szerintük megsértette az önkormányzati törvényt, ezért a kormányhivatalhoz fordulnak jogorvoslatért. A frakció közölte: a polgármester önhatalmúlag indított adósságrendezési eljárást a város ellen, miközben az összes tartozásnak még két százaléka sem volt esedékes, és több megoldás mutatkozott a probléma kiküszöbölésére.

Czunyiné Bertalan Judit kormánymegbízott az MTI érdeklődésére csütörtökön elmondta, hogy a kormányhivatal nem vesz részt az egyeztetésen, mert ott nincs feladata.

Korábban a képviselő-testület Esztergom 2012-es költségvetését 1,1 milliárd forintos hiánnyal fogadta el, amely abból származik, hogy az állam az esztergomi önkormányzattól inkasszóval leemeli az általa tavaly decemberben átvett intézmények működtetési költségét.

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pic
2012. augusztus 24. 16:13
Nem csak meg kell tudni nyeni a választást, hanem vezetni is tudni kell.
pic
2012. augusztus 24. 16:12
Tétényi Éva példája intő jel azoknak, akik olajfában gondolkodnak!!!
mferencne
2012. augusztus 24. 15:07
Amióta ő a polgármester,azóta Esztergom állandóan csődbe megy!Nem tudom,hogy mi a fenét keres ott,ha képtelen a helyzetet megoldani?
Secnir
2012. augusztus 24. 14:07
még valamit: "A KDNP napokban megválasztott esztergomi elnökének közlése szerint a városban nincs frakciószövetségben a Fidesz és a KDNP; a képviselő-testületben nincs kereszténydemokrata képviselő és a két párt között helyi szinten jelenleg nincs együttműködés. [...] Két héttel a 2010-es önkormányzati választások után, amikor a leváltott fideszes városvezető, Meggyes Tamás nem volt hajlandó átadni irodáját a kétharmados többséggel polgármesterré választott független Tétényi Évának, a KDNP helyi szervezete fizetett politikai hirdetést jelentetett meg, amelyben leszögezték: nem tudnak azonosulni a Fidesz képviselőinek magatartásával, és kérik őket, hogy alakítsanak ki partneri kapcsolatot a polgármesterrel." link imho: http://hvg.hu/itthon/20120312_kdnp_fidesz_esztergom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!