Strasbourghoz fordul az LMP

2012. augusztus 11. 13:21

Az LMP a strasbourgi nemzetközi bírósághoz fordul, mert a párt álláspontja szerint az állam korlátozta a gyülekezési jogukat azzal, hogy az idén március 15-én szinte valamennyi alkalmas fővárosi helyszínt lefoglalta.

2012. augusztus 11. 13:21

Szabó Tímea, az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese Budapesten szombaton sajtótájékoztatón emlékeztetett rá, hogy a Fővárosi Törvényszék néhány nappal ezelőtti végzésében igazat adott az LMP-nek, és megállapította, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) területfoglalást elutasító határozata törvénysértő volt, azaz súlyosan sérült az LMP gyülekezési joga. Az LMP idén februárban jelentette be a BRFK-nál, hogy március 15-én, a budapesti Hősök terén kíván megemlékezni az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára. Ezt a rendőrség akkor hatáskör hiányára hivatkozva akkor elutasította, mert a területet a fővárosi önkormányzat már korábban lefoglalta.

Szabó Tímea hozzátette: az állam és a főváros „rosszhiszemű” területfoglalásaival minden megemlékezésre méltó közterületet lefoglalt, így például a Parlament környékét, az Andrássy utat, a Nemzeti Múzeum környékét és a budai Vár területét is. Az LMP politikusa szerint az állam ilyen módon próbálta megakadályozni, hogy ellenzéki pártok és civil szervezetek érdemi kritikát fogalmazhassanak meg a kormány politikájával és intézkedéseivel szemben. Az ellenzéki képviselő szerint a gyülekezési jog nem alapvető jog többé, hanem „a közterület használója által gyakorolt kegy”. Szabó Tímea a közelgő október 23-i nemzeti ünnep kapcsán az üzente a kormánynak, hogy ne korlátozza ezt a jogot.

Az ellenzéki párt várhatóan a jövő héten juttatja el beadványát a strasbourgi bírósághoz, amelynek döntése azonban csak évek múlva születhet meg – tette hozzá Szabó Tímea.

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ouroboros
2012. augusztus 12. 13:55
Lok'tar ogar! Remélem, megint elpicsáztatik a kormány, nagyon megérdemlik.
fogd a pénzt és kuss
2012. augusztus 12. 09:24
hogy költöznétek brusszelbe vazzeg piskóták
imres
2012. augusztus 12. 00:21
Ezek hülyék! Rákos mezeje vagy a Duna jege még szabad volt. Kamaraerdő is.
Parasztvakítás
2012. augusztus 12. 00:07
Ami igaz az igaz,tényleg mindent lefoglaltak!!De mi a frászkarikáért nem "vagányabb"kicsit a fidesz??Összejönne egy teazsúrra való ember??Szerintem így nagyobb hatása van mintha hagyták volna hogy elénekeljék a nemzeti dalt!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!