Szakértők vitatkoztak az előzetes feliratkozásról

2012. augusztus 14. 12:19

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője szerint az előzetes feliratkozás egyfajta preferálása a tudatos állampolgároknak. Tóth Zoltán szerint a választási regisztráció az Alaptörvényen kívül az ENSZ alapító okiratába is ütközik.

2012. augusztus 14. 12:19

A választási regisztráció az Alaptörvényen, és az emberi jogok európai egyezményén kívül az ENSZ alapító okiratába is ütközik – mondta Tóth Zoltán választási szakértő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Tóth szerint a regisztráció sérti a választójog általánosságáról, lehetőségéről és titkosságáról szóló rendelkezést, ha egy kormánypárti utasítás miatt a választóknak nyilvántartásba kell vetetniük magukat a szavazáshoz.

Minden előzetes feltétel csökkenti a 2014-es szavazók számát: az adminisztratív követelmény csupán egyfajta preferálása a tudatos állampolgároknak – állítja Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője. A rendelettel a kormány azokat a választókat részesíti előnyben, akik tesznek azért, hogy eligazodjanak a közügyekben, a politikában jártasak, tájékozottak és elkötelezettek. László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint főleg politikai célokat szolgál, mivel a kormánypárt tart a kiábrándult, bizonytalan szavazóktól. Ez politikailag vállalható, de közjogilag semmiképp sem állja meg a helyét. 

Akadályt jelent az is, hogy a kistelepüléseken, ahol semmilyen adminisztráció nincs, sokan ki fognak maradni a szavazásból, mert nem mennek el pusztán a regisztráció miatt a járási székhelyre. Azt még nem tudni, lehet-e majd interneten keresztül regisztrálni.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!