Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

66 tonna gyümölcsöt, zöldséget foglaltak le

2012. augusztus 16. 11:31

Budai Gyula közlése szerint összehangolt razziát tartottak a hatóságok a Budapesti Nagybani Piacon, ahol 66 tonna ismeretlen eredetű zöldséget és gyümölcsöt foglaltak le.

2012. augusztus 16. 11:31

A szerda este 10 órától csütörtök hajnalig tartó ellenőrzésen a készenléti rendőrség és a katasztrófavédelem, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bevetési egységei, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai vettek részt – közölte Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára. Az államtitkár tájékoztatása szerint az összehangolt akcióban nemcsak élelmiszer-biztonsági, hanem adóhatósági, munkavédelmi és tűzbiztonsági ellenőrzést is tartottak, célirányosan a piac területén működő nagyobb cégek raktáraira koncentráltak, és rengeteg szabálytalanságot tártak fel.

Mint mondta, a razzián az első összesítés szerint 66 tonna ismeretlen országból származó zöldséget és gyümölcsöt – dinnyét, nektarint és hagymát – foglaltak le, és csak az élelmiszer-biztonsági szabályok megsértése miatt 18 millió forint bírságot szabtak ki. Az államtitkár szerint a lefoglalt zöldségek és gyümölcsök a „szokásos” külföldről érkezezett átcsomagolt áruk voltak, amelyeket magyarként akartak eladni; ezeket megsemmisítik.

Budai Gyula felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani razzián hatszor annyi árut foglaltak le, mint a legutóbbi hasonló ellenőrzésen, két hete, amikor mintegy 15 tonna gyümölcsöt és zöldséget koboztak el hatóságok a nagybani piacon. Az államtitkár akkor azt mondta: az akció annak az ellenőrzés-sorozatnak a kezdete, amellyel a nagybani piacot meg kívánják tisztítani azoktól a nepperektől és viszonteladóktól, akik semmi mást nem tesznek, mint, hogy beülve az őstermelők közé egyrészt áron alul vásárolják fel a termékeket a becsületes magyar vidéki termelőktől, másrészt átcsomagolt külföldi eredetű terméket értékesítenek magyarként.

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JackHárpi
2012. augusztus 16. 18:26
"Helyi monopóliumát kihasználva jóval a piaci ár alatt vásárolta fel a dinnyét a jászapáti termelőktől Pócs János – mondták a hvg.hu-nak a politikus egykori üzletfelei. Egy neve elhallgatását kérő korábbi dinnyetermelő egy olyan számlát is eljuttatott hozzánk, amelyen az látszik, hogy Pócs cége idén június 30-án a szolnoki Fruit & Soil Kereskedelmi Kft.-től vett nagy tételben olasz dinnyét – 1426 kilogrammot, 126 forintért kilogrammonként. A volt termelő azt állítja, a Pócs és Társai Kereskedelmi Kft. az idei szezon elején saját termesztésű áruként árulta az import gyümölcsöt, Pócs János azonban ezt tagadta lapunknak, és azt mondta, mindig tájékoztatták a vevőket, ha valamelyik áru nem saját termesztésű volt. Pócs János képviselővé választása óta személyesen már nem vesz részt a cég irányításában, amelyet azóta felesége nevére írattak át." No a narancskomcsi csak leköpi a magyar embert! Budai elftárs Gyula kókler Úr mit is keres az olaszdinnyenepperkurvaanyjaawizzairban?
honphibu
2012. augusztus 16. 15:57
Ejnye de kellemetlen: http://hvg.hu/itthon/20120816_Pocs_Janos_dinnye_uzlet
Krupp Skya
2012. augusztus 16. 15:22
Ez semmi Surányiék hatvannégy tonna idegen eredetű aranyat semmisitettek meg, senki nem tudta bizonyitani az eredetét.
gabuci
2012. augusztus 16. 14:52
...és Budai elszámoltatta a zöldséget és gyümölcsöt
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!