Megemlékezést tartottak a megrongált zsidó temetőben

2012. július 31. 18:25

A kaposvári zsidó temetőben emlékeztek kedden azokra, akiknek a sírját a közelmúltban megrongálták. A megemlékezésen részt vett a polgármester és a városi rendőrkapitány is.

2012. július 31. 18:25

A kaposvári zsidó temetőben kedden megemlékeztek azokról, akiknek a síremlékét a közelmúltban megrongálták. Az ismeretlenek által alig több mint egy héttel ezelőtt ledöntött, összetört 57 síremléket azóta önkéntes segítők helyreállították. A megemlékezésen mintegy félszázan vettek részt, köztük Szita Károly, Kaposvár fideszes polgármestere, Buzás László városi rendőrkapitány, valamint a Somogy megyei kormányhivatal, továbbá pártok, civil szervezetek képviselői.

Róna László, a Kaposvári Zsidó Hitközség elnöke hangsúlyozta, hogy az ilyen rongálást vallásra, felekezetre való tekintet nélkül felháborítónak tartja és elítéli, s ezúttal is köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a helyreállításban. Lomnici Zoltán, a helyreállításhoz szükséges anyagok beszerzéséhez 100 ezer forinttal hozzájáruló Emberi Méltóság Tanácsának elnökeként kiemelte: azt szeretnénk elérni, hogy ezekkel a cselekedetekkel szemben a társadalom egyértelműen és határozottan minden esetben lépjen fel. 

Schönberger András pécsi főrabbi a segítők mellett köszönetet mondott mindazoknak, akik felemelték a szavukat és elítélték a történteket, egyúttal azonban hozzátette azt is, hogy az együttérzésnél többet is kell tenni az antiszemita megnyilvánulások megfékezésére. Suchman Tamás a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének elnökségi tagjaként – és egyúttal érintettként, mivel elmondása szerint sok hozzátartozója nyugszik a kaposvári zsidó temetőben – arról beszélt, hogy egy olyan törvény megalkotását szorgalmazza, amely elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat és keményen bünteti az ilyen és ehhez hasonló cselekedeteket.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bisque Béla
2012. augusztus 01. 10:06
„egy olyan törvény megalkotását szorgalmazza, amely elítéli az antiszemita megnyilvánulásokat” Szeretném megkérdezni a törvényalkotóktól, hogy a pénz, a kamat, a tisztesség, a becsület, a hazaszeretet, a hazaárulás, az egyenlő elbánáshoz való jog, a szappan, az orr a bajszos bácsi, a diós metélt az IMF a Goldman & Sachs a cián, a hátvakaró antiszemitázásra alkalmas kifejezésnek minősülnek e?
Atisz
2012. augusztus 01. 07:48
"...önkéntes segítők helyreállították" (ahogy elnéztem ki is gyomlálták a temetőt) Dúl az antiszemitizmus.
tevevanegypupu
2012. augusztus 01. 07:34
Keritsek jol korul, zarjak be es alkalmazzanak temetooroket..Itt van az in-kal security vagy micsoda, eppen jok lennenek ra. Nehany kamera felszerelese es ellenorzes, nem hinnem, hogy egy-egy temeto es a halottak (meg hozzatartozoik) nyugalma ne erne ennyit.A zsinagogakat vagyonokert restauraljak, a temetok orzese is megerne, es akkor nem tortennenek ilyen rongalasok.
Oldgóbé
2012. augusztus 01. 07:06
Így kell felújítani,állami pénzen és adományokon az elhagyagolt,rendezetlen,gazda nélküli temetkezési helyeket. Vajon ez a módszer miért nem működik az Erdély-i magyar temetőkben???
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!