Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia
Szerbia
21:002024. június 16.
Anglia

Iskolaépület „szétdarabolásával” az államosítás ellen

2012. július 10. 14:45

A sződligeti önkormányzat az épület három külön helyrajzi szám alatti nyilvántartásával akarja elkerülni általános iskolájának államosítását, a megyei kormányhivatal azonban már perli a települést – írja a Magyar Narancs.

2012. július 10. 14:45

A tavaly decemberben elfogadott köznevelési törvény alapján az állam nemcsak az oktatást és az ahhoz kapcsolódó feladatokat veszi át az önkormányzatoktól, hanem az iskolaépületeket is. Ez alól az önkormányzatok egy része az iskolák egyházi fenntartásba adásával próbált meg kibújni, ám sok helyen az ötlet a szülők ellenkezésébe ütközött. A szabályozás tavasszal némileg lazult: az iskolaépületek önkormányzati fenntartásban maradhatnak, de az állam látná el az oktatáshoz kapcsolódó feladatokat. Az állami fenntartásért az önkormányzatoknak 8 százalék helyi szja-t, továbbá a gépjárműadó 60 százalékát kellett volna befizetni a közös kasszába, amely összegeknek egy részét aztán visszaigényelhetik.

Sok önkormányzatnak azonban még ez a módosult szabályozás is súlyos terhet jelent. A sződligeti polgármester, Juhász Béla merőben új – ám eddig sem példa nélküli – megoldást választott: az iskola épületének jogi szétdarabolásáról márciusban döntött a képviselő-testület, így jelenleg külön-külön helyrajzi számon van nyilvántartva a törzsépület, a tornaterem és a konyha. Ennek megfelelően csak a maga a törzsépület kerülne állami tulajdonba, míg a másik két épületet az állam kénytelen lenne bérelni az önkormányzattól. A polgármester szerint visszabéreltetésből befolyó bevétel valamennyire kompenzálhatja az állami fenntartásért kifizetett összeget.

A Pest Megyei Kormányhivatal azonban nem értékelte a sződligetiek leleményességét és felszólította az önkormányzatot a jogsértő helyzet 30 napon belüli megszüntetésére. Az önkormányzat ragaszkodik a megoldáshoz, így az ügy a bíróság előtt folytatódik. Juhász szerint más, hasonló módszert alkalmazó településekkel szemben nem lépett fel a Kormányhivatal, így Sződligeten akarnak példát statuálni.

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2012. július 11. 06:11
1. Az iskolákat nem is akarják államossítani. 2. Miért nem bonják le az épületet? Azzal többet tudnának ártani. 3. Mit féltenek? Hogy nem a háromszor bukott mezőőr "képviselő" fogja megmondani, mi történjen a helybeli iskolában? Annyira szánalmas ez az ostobaságtól fűtött acsarkodás és hatalommánia.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!