Csak előregisztráció után lehet majd szavazni

2012. július 27. 07:45

Eldöntötte a Fidesz elnöksége: törvényt nyújtanak be arról, hogy az országgyűlési választásokon csak az vehessen részt aki előre jelzi szándékát – értesült a Magyar Nemzet. A lapnak Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke elmondta: az életben is vannak fontos határidők amiket minden körülmények között be kell tartani. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban elmondta: a parlament szeptemberben dönt a kérdésről.

2012. július 27. 07:45

Elvi döntést hozott a Fidesz vezetősége arról, hogy szükséges a jelenlegi választási rendszer módosítása. Kósa Lajos, a párt ügyvezető alelnöke kifejtette: a várakozásokkal ellentétben nem az előzetes regisztráció lenne a szavazásban való részvétel feltétele, hanem a feliratkozás – foglalja össze a Heti Válasz.

Erre az egész választási ciklus során lenne módja a választópolgároknak a szavazás előtti mintegy két hónapig. Ez a rendszeresen tavaszra eső országgyűlési választások szempontjából azt jelentené: aki februárig nem dönti el, hogy szavazni akar, az utána már nem változtathatná meg szándékát.

Frissítés:

Orbán Viktor a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában elmondta: bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről szeptemberben dönt a parlament.

A kormányfő közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze és saját adatbázisából indult ki, ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillatanától kezdve minden információt, ajánlástevési lehetőséget megkap.

A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt – mondta.

Orbán Viktor közölte: a feliratkozás több hónapig tart majd, mindenki tudni fog róla, és könnyű lesz megoldani ezt a feladatot.

Arra a felvetésre, hogy lesznek, akik elfelejtkeznek majd erről, a kormányfő azt mondta: azt gondolja, ha valaki az ország számára egyik legfontosabb döntésben részt kíván venni, akkor „annyit igazán megtehet”, hogy a maga részéről a szándékot jelzi.

Összesen 405 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
belga
2012. július 31. 09:30
Hát nem is tudom. A szándék egyértelmű (szavazat maximalizálás), az eredmény kérdéses. Ha pl elkövetik azt a hibát, hogy büntetik azt, aki feliratkozott és mégsem megy el -amit a gumicsontnak gondolok, nem komoly szándéknak- nos akkor aki csak a bünti elkerülése miatt megy el az nagy vsz-el nem a fideszre fog szavazni. Az is kérdés, hogy aki bizonytalan az hogy reagál erre a kötelező elő-elmenésre. Ha csak abban bizonytalan, hogy kire fog szavazni akkor a regisztráció kényszere nem a fidesz felé fogja billenteni a mérleget. Szóval még az is lehet, hogy öngól. Ami az érdemi részét illeti -ti hogy választói tudatosság, felelősség növekedjen- azzal egyet- értek. Ellenzék most (is) túlliheg, hiszen ha az utsó 2 hónapban vm borzasztóság történik kormány részéről akkor legfeljebb nem rájuk szavaz, aki eredetilag rájuk akart. A mozgósításhoz szükséges pénz viszont megduplázódik, és ebből nyilván a kormányon lévőknek van több. Ezzel pedig azokat lehet megmozgatni, akik a megélhetési választók kategóriájába tartoznak.
szegfűs narancsos szegfű
2012. július 27. 20:24
NÉCCÁZZ !
szegfűs narancsos szegfű
2012. július 27. 20:24
399
szegfűs narancsos szegfű
2012. július 27. 20:23
398
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!