Román sajtó: Kövér kettős kampányt folytat Erdélyben

2012. június 06. 12:09

A román sajtó szerint a magyar házelnök egyrészt a Magyar Polgári Pártnak kampányol, másrészt viszont a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben.

2012. június 06. 12:09

Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat Erdélyben Kövér László – írta szerdán a román sajtó a magyar házelnök romániai látogatásáról. Kövér László kedden érkezett Erdélybe, ahol részt vesz a Magyar Polgári Párt (MPP) kampánykörútján, mintegy ötven településen áll meg, hogy találkozzon az erdélyi párt helyi jelöltjeivel.

Az Adevarul című napilapban Ion M. Ionita publicista szerint két célja van Kövérnek: egyrészt az MPP-nek akar szavazatokat gyűjteni a vasárnapi romániai helyhatósági választásokra, másrészt a Fidesznek, a 2014-es magyarországi választásokra. A szerző bírálja a román külügyminisztérium „tehetetlenségét”, szerinte a tárca nem lépett közbe hatékonyan a diplomácia eszközeivel. Bírálja Traian Basescu államfőt is amiatt, hogy 2007-ben meg akarta osztani a romániai magyarságot, és az MPP-t, valamint Tőkés Lászlót támogatta azért, hogy gyengítse a RMDSZ-t.

A Romania libera szerint a román-magyar kapcsolatok „válaszút előtt állnak, először az elmúlt évtizedben”. Az újság felteszi a kérdést, hogy a felek meddig feszítik a húrt. A lap szerint kicsi a valószínűsége annak, hogy a helyhatósági választások után ismét normális mederbe terelődnek a román-magyar kapcsolatok, a lap szerint Orbán Viktor hatalomra kerülése után a Románia és Magyarország közötti diplomáciai viszony „hidegháborús állapotba” került.

A Gandul újságírója szerint a Kövér látogatása körüli lárma felerősítheti az Erdélyben élők nemzeti érzékenységét, ami választási kampánycélokat szolgálhat. A szerző szerint ugyanis a kormányzó baloldali szociálliberális szövetség Erdélyben is igyekszik felülmúlni az ellenzéki Demokrata Liberális Pártot (PDL), – amely a régióban hagyományosan magas támogatottságnak örvend –, a demokrata-liberálisok pedig igyekeznek megőrizni pozícióikat. Emellett az RMDSZ próbálja elkerülni, hogy több magyar párt között aprózódjanak el a magyar közösség szavazatai.

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
packó_
2012. június 06. 21:49
Kövér pontosan azt teszi, ami a dolga egy EU-s ország parlamnti elnökének. Respect neki, bátor ember a sok macsakjancsi között.
buckafej
2012. június 06. 13:32
A románok a mai napig nem tudják megbocsátani NEKÜNK, hogy megkapták TŐLÜNK Erdélyt! A tolvaj haragszik az áldozatra...
Antigoné
2012. június 06. 13:01
Ezek épp olyan kreatívak a magyarok mocskoláásában, mint a táncoslábú meg Kertész Ákos. Összedugták a fejüket vagy csak "genetikusan" gazemberek?
freehckr
2012. június 06. 12:30
Na, az oláh demokraták sem különbek a magyar demokratáknál. :) „Egyrészt a Magyar Polgári Pártnak (MPP) kampányol, másrészt a magyar állampolgársággal is rendelkező romániai magyarok körében a Fidesznek gyűjt szavazatokat” Pontosan melyik ütközik uniós jogba, vagy melyik ellenkezik a demokrácia elveivel, elvtársak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!