Tíz okot sorolt fel a telefonadó ellen az MSZP

2012. május 07. 13:46

A szocialisták szerint a telefonadó nem fogja beváltani a hozzá fűzött kormányzati reményeket, bevezetése pedig modernizáció- és közösségellenes lépés volna.

2012. május 07. 13:46

Tíz okot sorolt fel az MSZP-s Baja Ferenc hétfőn sajtótájékoztatón a tervezett telefonadóval szemben. A politikus elmondta: a telekommunikációs szolgáltatások magyarországi árai – dacára az alacsonyabb béreknek – már most is az európai uniós szinten vannak vagy magasabbak. További érvként említette, hogy a telefonadóról szóló javaslat nincs előkészítve, nem egyeztettek róla időben a szolgáltatókkal, ráadásul évközben vezetnék be. Ezt arra hivatkozva is bírálta, hogy idén a telekommunikációs ágazatra kivetett különadó is fennmarad. Az MSZP-s képviselő szerint a telefonadó a tervezett időalapú számlázás miatt szakmailag megalapozatlan, alkalmatlan például a flottakedvezmények kezelésére.

Szólt arról is, hogy a telefonadó nem fogja beváltani a hozzá fűzött kormányzati reményeket. Szerinte a kabinet nem számol az internetalapú kommunikáció terjedésével, pedig az sokaknak lehetővé teszi a telefonadó elkerülését. Baja Ferenc kiemelte: a javaslat szegényellenes is, ugyanis elsősorban azokat sújtja, akik nem rendelkeznek internetkapcsolattal, nem tudnak telefonálás helyett például Skype-on beszélgetni ismerőseikkel. Szerinte igazságtalan az is, hogy az adó mértékét havonta hétszáz forintban maximálnák, vagyis csak a kevesebbet telefonálóknak kellene egészében megfizetni. Megjegyezte azt is, hogy a telefonadó bevezetése modernizáció- és közösségellenes lépés volna.

Az MSZP a telefonadó és a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő más adónemek miatt kezdeményezte Matolcsy György nemzetgazdasági és Németh Lászlóné fejlesztési miniszter meghallgatását a parlament gazdasági bizottságában, hogy megvizsgálják azok társadalmi és gazdasági hatásait. Az ellenzék nem rendelkezik az ehhez szükséges kétötödös aránnyal, Rogán Antal fideszes bizottsági elnök viszont arról tájékoztatott, hogy Matolcsy György éves bizottsági meghallgatását várhatóan előrehozzák, s akkor lehetőség lesz a fenti kérdések megvitatására is – mondta Baja Ferenc. A szocialista politikus a sajtótájékoztatón emellett üdvözölte, hogy Magyarországon építik fel Európa legnagyobb kapacitású adatközpontját, és gratulált a kormánynak, valamint a Magyar Tudományos Akadémiának az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nemzetközi tenderének megnyeréséhez.

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunor N.
2012. május 07. 14:53
Adó(k) ellen felsorolni ezer okot lehet, ehhez nem kell ész. Inkább kérünk 10 kreatív ötletet, hogyan lehetne másképp!
liberálzöld.
2012. május 07. 14:25
"Cégen belül maradhat a 0 forintos percdíj" A Fidesz kapja be!
Antigoné
2012. május 07. 14:20
jav. százezer
Viktus
2012. május 07. 14:06
"Az telefonadóra azért van szükség, mert Magyarország nem járhatja azt az utat, hogy nyugdíjat és fizetést csökkent. Ezért kitaláltak egy olyan megoldást, ami az adóbevételeket a fogyasztáshoz köti, s így aki többet telefonál, vagy több pénzt utal át, az nagyobb mértékben veszi ki a részét az adófizetésből is." - Varga Mihály államtitkár, Ma reggel. - Ez ám egy jobboldali program :D:D:D:D mindent fizessen a rohadt kulák !!! :P
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!