Orbán Viktor: Egyedül Magyarországon nem volt új alkotmány

2012. április 07. 13:06

Interjút közölt Orbán Viktorral a Washington Post. A miniszterelnök többek között Schmitt Pálról, a médiatörvényről, az egyházak státuszáról és az új alkotmány szükségességéről is nyilatkozott az amerikai lapnak.

2012. április 07. 13:06

Interjút adott a Washington Post című amerikai lapnak Orbán Viktor, a miniszterelnök többek között Schmitt Pál államfő lemondásáról, illetve az alkotmányról is beszélt.

 
A miniszterelnök az exállamfővel kapcsolatban elmondta, hogy a politikus saját döntése alapján mondott le, ezt pedig tiszteletben kell tartani. Az alkotmány újraírását firtató kérdésre felelve közölte: Magyarország volt az egyetlen közép-európai ország, ahol a rendszerváltás nem vezetett új alkotmány írásához, csupán a régi átalakításához. A kormányfő szerint ebben a kommunisták is szerepet vállaltak, valamint írásakor is ideiglenesnek szánták.
 
Orbán a Médiatanács függetlenségével kapcsolatos aggályokra reagálva kifejtette: a korábbi médiaszabályozási rendszer összeomlott, az új parlament felelőssége volt, hogy egy működő rendszert hozzon létre.
 
A miniszterelnök elmondta: Budapesten hamarosan szobrot állítanak az ídősebb Bush elnöknek. Az új egyházi szabályozással kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy a vallásszabadság teljes, csupán a kormányzati támogatásokra való jogosultsághoz szükséges a hivatalos állami elismerés a vallási szervezeteknek.
 
Az interjú végén Orbán elmondta: mindig azzal vádolják, hogy különösen jobboldali politikus.

Összesen 153 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madárjós
2012. április 08. 11:19
Nagy kár hogy ilyen kopott, poros a magyar társadalom, de Orbán Viktornak le kell porolnia végre! Ha ez most reménytelennek is tűnik, igazán foglalkozni - különösen miniszterelnököknek - csak reménytelen feladatokkal érdemes. Az, hogy rendesen leváltottak egy sokszor tehetségtelen, nem emberszabású, rideg és néha magyarellenes hatalmat, nem elég! És az sem elég, hogy "most aztán rendet csinálunk" felkiáltással emberei a "bukott társaság" helyére ültek és kezdtek erkölcseikben, módszereikben a régiekre hajazni. Ennél többet kell kell tenni, segíteni kell az embereken! Mi kell ehhez: mindenekelőtt erős törvények és ezek erejét megismerő, és abban bízó társadalom. Közeleg a félidő még bele lehet húzni! Még valami: A bejegyzéseket olvasva - tiszteletben tartva a véleményeket - sok önzést, műveletlenséget látok, legyen felelősebb a nyilvános bírálat mindenki részéről!
antala
2012. április 08. 06:18
Érdemes elolvasni a teljes interjút. Ilyen az, amikor nem Obersovszky félék, hanem egy rámenős és felkészült riporter kérdez. Egy 6-7 évvel ezelőtti Orbán intellektuálisan talán még élvezte is volna, ha ilyen kérdéseket szegeznek neki, talán még sziporkázott is volna. Persze tény, hogy 6-7 évvel ezelőtt ezek a kérdések nem voltak aktuálisak. Érezhetően leszokott arról, hogy bárkinek bármire válaszolnia kellene, sajnos már nem is tud.
Ouroboros
2012. április 08. 00:44
Nagyon szánalmas már. Teljesen elvesztette maga fölött a kontrollt.
liberálzöld.
2012. április 07. 23:48
"Egyedül Magyarországon nem volt új alkotmány" 1. Ha ez volt a baja a régi alkotmánynak, akkor kár volt újat csinálni. 2. Van új alkotmány. És? Az alkotmányoknak általában az a dolga, hogy jelent és jövőt mutasson egy országnak, nemzetnek. Ez a mostani egy múltba révedő, jobb híján annak az értékeit zászlóra tűző "zsinórmérték". Valahova a jobbágyfelszabadítás és a kiegyezés környékére révedő leányálom. Ami roppant hangzatos, csak éppen semmit sem ér. A fidesz hatalmát törvénybe iktató részletekről padig kár szót ejteni, az a szatócsmentalitás visszatükröződése egy zavaros katvaszban. Várom, hogy mikor érünk fel ésszel a XVIII, század szintjére. FELVILÁGOSODÁST!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!