Megállapodott a vízművekről Budapest és a Suez

2012. április 17. 16:06

Összesen 15,1 milliárd forintos vételárban állapodott meg a városvezetés a Fővárosi Vízművek kisebbségi részvénycsomagjáról a francia Suez Environnement S.A.-val. Tarlós szerint az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két – meg nem nevezett – fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak.

2012. április 17. 16:06

Az 1997-ben kötött szindikátusi és menedzsmentszerződés megszüntetéséről és a részvény-adásvételről még határoznia kell a Fővárosi Közgyűlésnek – jelentette be Tarlós István főpolgármester keddi sajtótájékoztatóján. Tarlós szerint a főváros szempontjából a korábbi szándéknyilatkozathoz képest előnyösebb egyezséget tudott kötni az önkormányzat tárgyalódelegációja. Kiemelte, hogy a befektető úgynevezett szavatossági nyilatkozatot tett, vagyis kijelentette, hogy a szerződésben vállalt kötelezettségeit teljesítette.

1997-ben az akkori városvezetés az Állami Számvevőszék kifogásai ellenére nemcsak a társaság 25 százalékát plusz 1 részvényt adta el, hanem a menedzsmentjogokat és a törzsvagyon arányos részét is. A külföldi befektetők nagyságrendileg sok 10 milliárd forint menedzsmentdíjat vittek ki az országból, s így tettek volna a következő tíz évben is vélekedett Tarlós István.

A főpolgármester elmondta, hogy a teljes fizetendő összeg 15,1 milliárd forint, amelyből 12,094 milliárd forintba kerülnek a részvények, tartalmazza a 2,537 milliárd forintos OTP-adósságállományt, valamint az első negyedévre járó 468 millió 947 ezer 500 forintos menedzsmentdíjat. Utóbbi április 1-jétől már nem jár a befektetőknek. Tarlós szerint az összeg túlnyomó részét maga a vízművek, illetve két meg nem nevezett fővárosi közszolgáltató cég kitermeli, sőt kitermelte, a kisebbik részhez rövid lejáratú hitelt kell felvennie a fővárosnak, „ami a bolondnak is megéri”.

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kaktusz
2012. április 17. 23:37
En nem vayok tul jol informalt ezugyben de kivancsi lennek mennyiert volt annak idejen eladva. Valamiert az a gyanum, hogy az eladas idejen joval "kevesebbet ert", mint mikor visszavasaroltak. MInt anno a Malevvel.
nomármost 1
2012. április 17. 20:09
Ha Tarlós egyebet nem csinál a továbbiakban, csak ezt a két közművet visszaszerzi a Magyar Államnak, már akkor többet tett ezért az országért, mint Demszky a 20 év alatt, akinek nagyon sok van a róvásán a közvagyon elherdálásából.
jag3
2012. április 17. 19:15
Nos, abban biztosak lehetünk, hogy a Suez legalább évi másfél milliárdba került. Most akkor reménykedjünk, hogy Simicska reklámjai (a Metróban, ahogy a többi állami cég esetén) és Rogán brand-épitési szolgáltatásai (a havertól, ahogy odahaza az V.kerben) nem kerülnek majd többe...
andrasvirag
2012. április 17. 19:06
tiszta röhej, 15 milliárdért visszavásároljuk, ami a miénk és mindenki szabadlábon van, aki ebben a mocskos üzletben benne volt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!