A szerbiai választáson való részvételre biztatott Orbán

2012. április 27. 11:58

Orbán Viktor kormányfő vajdasági körútján a szerbiai választáson való részvételre biztatott. Szerbiában május 6-án elnök-, parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat rendeznek.

2012. április 27. 11:58

A magyar kormányfő – aki egynapos látogatást tesz Vajdaságban, és részt vesz a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) választási kampányában - a hajdújárási futballpályán elmondott rövid beszédében a május 6-i szerbiai választásokról szólva hangsúlyozta: a voksolás látszólag egy politikai döntés, de „mi, magyarok pontosan tudjuk, a határokon túl egy politikai választás az nem egyszerűen politikai döntés”, ugyanis minden politikai választás „valamilyen módon össze van kötve azzal a kérdéssel, hogy meg tudunk-e maradni, lesz-e befolyásunk ebben a közösségben, meg tudjuk-e magunkat szervezni”. „Ha azt akarjuk, hogy a magyar nemzet különböző államokra szakított részeit össze tudjuk kötni, ahhoz arra van szükség, hogy ha eljön a pillanat, és ki kell állni, és el kell menni szavazni, akkor a magyarok ne maradjanak otthon” - figyelmeztetett Orbán Viktor, aki ezért arra kérte a jelenlévőket, vegyenek részt a jövő heti voksoláson, és támogassák a magyar erőket.

Szavait azzal zárta, hogy ha a magyarok képviselete erős lesz Szerbiában, akkor a következő néhány évben ő is sokkal többet és hasznosabban tud dolgozni a vajdasági magyarok érdekében Budapestről. Pásztor István, a VMSZ elnöke március eleji budapesti látogatásán hívta meg Orbán Viktort, hogy személyesen vegyen részt a szövetség kampányában. Akkori találkozójukon is a májusi szerbiai választás volt a fő téma: a tárgyalófelek egyetértettek abban, hogy „a megkezdett nemzeti és közösségi építkezés továbbvitelének záloga, így megkérdőjelezhetetlen nemzeti érdek, hogy a vajdasági magyar közösség – a Vajdasági Magyar Szövetség által – továbbra is megkerülhetetlen politikai erő legyen a szerbiai politizálás minden szintjén”.

Szerbiában május 6-án elnök-, parlamenti, helyhatósági és vajdasági tartományi parlamenti választásokat rendeznek. Az elnökválasztáson 12 jelölt indul, köztük Pásztor István. A parlamenti választásokon – mint az a héten Belgrádban ismertetett közvélemény-kutatásokból kiderült – várhatóan királycsináló szerepbe kerül a néhai Slobodan Milosevic szerb és jugoszláv elnök szocialista pártja: eldöntheti, hogy a reformer Demokrata Párt marad hatalmon, vagy a populista ellenzék kerül kormányra. A Vajdaság Ma újvidéki hírportál kedden azt jelentette, hogy a vajdasági Tartományi Választási Bizottság szerint Vajdaságban összesen 1 millió 735 ezren szavazhatnak a május 6-i választáson. A vajdasági tartományi választásokat kombinált rendszer alapján tartják úgy, hogy a 120 képviselő közül 60-at részarányos választási rendszer – vagyis pártlisták – szerint választanak, míg a másik felét egyéni körzetekben, vagyis kétfordulós többségi választási rendszer szerint. Orbán Viktor legutóbb 2011 júniusában járt Szerbiában: akkor hivatalos látogatást tett Belgrádban, s megbeszélést folytatott Boris Tadic szerb államfővel és Mirko Cvetkovic kormányfővel. A tárgyalások témája Szerbia EU-csatlakozásának magyar támogatása és a koszovói kérdés volt.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!