MSZP-s őrség a Kossuth téren

2012. március 19. 14:26

A szocialisták „őrséget” állítottak az Országgyűlés előtti Kossuth térre, hogy így tiltakozzanak a Károlyi-szobor eltávolítása ellen.

2012. március 19. 14:26

Az MSZP „őrséget” állított a budapesti Kossuth térre, hogy így tiltakozzon a Károlyi Mihály-szobor eltávolítása ellen. Molnár Zsolt, az ellenzéki párt budapesti szervezetének elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: a következő két hétben szoborőrség áll a Kossuth tér északi parkolójának kapujában, ahol napközben kerületi és országgyűlési képviselők, aktivisták, szimpatizánsok állnak majd. Szavai szerint Károlyi Mihály sokat tett az újkori magyar demokráciáért, a munkavállalói jogokért, köztársasági elnöksége idején vezették be a demokratikus választási törvényt, a sajtó- és gyülekezési szabadságot, s elutasította a trianoni békeszerződés. Jelezte: elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány egy „presztízsberuházás kapcsán szembemenjen ezekkel az értékekkel”.

Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője arról beszélt, hogy a szobor elszállítását fizikailag nem tudják megakadályozni, „nem vetik magukat a teherautók elé”, ugyanakkor jelenlétükkel azt demonstrálják: a köztársaság eszméjét „se hat ökörrel, se lánctalpas tankokkal nem tudják innen elvonni”. Úgy vélekedett: a demokráciát lehet ideig-óráig korlátozni, lehet bizonyos keretek közé szorítani, de „a szabadságvágy olyan akarat, amely hosszú távon nem hagyja magát”. Az MSZP-s politikus kijelentette: a Fidesz meg akarja szüntetni az egyenjogúságot szavataló demokratikus intézményeket, s az első magyar köztársasági elnökhöz köthető „vívmányokat”. Károlyi Mihályt erős szociális érzelmű, demokrata embernek nevezte, aki hibái ellenére „minden tettével igazolta szándékai tisztességességét”, s kiérdemelte, hogy méltó helyet kapjon az ország főterén. Mint mondta, „naponta aggódhatunk, hogy melyik éjszaka lesz, amikor majd jön a nagy sötét fekete autó, amelyre felpakolják és elszállítják Károlyi Mihály-szobrát”, majd úgy folytatta: „ha a kormány valóban tisztelné a múltat, és nem pedig a szimbolikus jelent kívánná szolgálni jobbikos követőivel együtt, akkor nyilvánvalóan a szobor jól megférne a Kossuth tér e távoli sarkán”. Horváth Csaba megjegyezte, helyette olyan „pótlékokkal” fogják majd megtölteni a teret, amelyek vizuálisan tetszetősek, ám a tervezettnél 10 milliárd forinttal többe kerülnek.

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Panzergeneral
2012. március 20. 11:36
Remélen Károlyi is áll diszőrséget, amikor az Mszp-t eltávolitják a közéletből!
Vizigót
2012. március 19. 23:55
Oda Mihály gróf, oda a köztársaság, és elvész a szabadság is. Vagy már 2010 tavaszán elveszett, ugye balfaszok, mert azóta nem ti kormányoztok. Ez van drága szuperdemokratáim. De hogy mit akarnak ezek ilyen súlyosan kontraszelektált balfaszokkal mint ez a Piperkőc Csabi és a másik észlény az Attila? Azt ember meg nem fejti. További kellemes aggódással kevert szenvedést.
sine ira et studio
2012. március 19. 22:58
De csend lett a topicban :)
elfelejtette
2012. március 19. 18:42
Egyébként miért pont Károlyi a ballerek régi-új idolja? Ennél szarabb választásuk nemigen lehetett volna. Na jó, mondjuk akkor, ha Sztálint akarnák rehabilitálni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!