Rászállt a NAV a Milla szervezőire

2012. február 29. 14:34

Az Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért mozgalom két szervezője ellen is adóhatósági ellenőrzés indult. A NAV egyiküktől a szervezetről és a tüntetésekről is érdeklődött – írja az Index.

2012. február 29. 14:34

A tavalyi év legnagyobb ellenzéki tüntetéseit szervező Egymillióan a Magyar Sajtószabadságért (EMS) mozgalom mögött nem áll jogi személy. Az adományokat két szervezőjük, Torsa Mátyás és Fölkel Róbert bankszámláján gyűjtötték. Idén februárban egy nap eltéréssel mindkettőjüket adóellenőrzésre hívta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Fölkel Róbert nem ment be a NAV-hoz a megadott napon, hanem új időpontot kér majd. Az értesítőből azonban kiderült, hogy az adóhivatal Fölkel adótitkait is érintő információkat próbált beszerezni kilenc banktól is, bár az EMS szervezőjének csak egynél van számlája.

Torsa Mátyás viszont már járt a NAV-nál. Az Indexnek elmondta, hogy esetében 2006-2010-es időszakra irányul a vizsgálat, ekkor nem nyújtott be adóbevallást, de szja-t fizetett. Torsa elmondása szerint az adóhivatal munkatársai a tüntetésekről kérdezték. Egyebek mellett kíváncsiak volta arra, ki kezeli a mozgalom Youtube-csatornáját, ki készítette a kampányvideókat és mennyiért. De érdeklődtek a szervezet működéséről és arról is, hogy ki mennyit keres a tüntetésen. A szervező szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, amelynek célzatos az időzítése.

 
Mivel a tavalyi évről szóló adóbevallást csak májusig kell benyújtani, így a 2011-es adományokat még nem vizsgálja a NAV. Ám a dolgozók Torsa elmondása szerint felajánlották, hogy segítenek megcsinálni a bevallást, hogy ne legyen baj. Ehhez viszont tudniuk kellene a közreműködők, segítők nevét, és be kéne vinnie az összes számlát és bizonylatot. Torsi viszont ezt nem szívesen tenné, mivel a közreműködők általában kedvezményesen dolgoztak, viszont épp ezért nem biztos hogy szeretnék, ha a hatóságok megtudnák a kilétüket. A Nemzeti Adó- és Vámhatóság sajtóosztálya későbbre ígért választ a vizsgálattal kapcsolatban – írja az Index.

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orbán(c)
2012. október 16. 09:55
Szabad gyülekezés.Szabad ország.szabad arra azt mondani akinek tetszik a fideszmódszer az bu....i.
miloka
2012. október 16. 09:55
Ez a vizsgálat FEBRUÁRBAN volt!! Miért kell úgy tálalni, mintha most történt volna? Ezt a kijelentést viszont nem hsizem el: "A szervező szerint a NAV-osok elmondták, hogy felsőbb utasításra végzik az ellenőrzést, amelynek célzatos az időzítése." Más szájába adta a gondolatait a "kedves" szervező.
liberálzöld.
2012. október 16. 09:44
"Rászállt a NAV a Milla szervezőire" Minő véletlen!
peninsulavaldes
2012. február 29. 21:36
vörösbari http://ize.hu/_files/pics/00008/00008306.jpg
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!