MSZP: Nem működik a bérkompenzáció

2012. február 14. 13:50

A szocialisták szerint a vállalkozók többsége nem tudja megemelni a fizetéseket.

2012. február 14. 13:50

Tukacs István MSZP-s képviselő szerint azok az ösztönzők, amelyeket a kormány kijelölt – az elvárt béremelést nem teljesítő cégek nem indulhatnak közbeszerzésen és nem kaphatnak állami támogatást –, nem érik el céljukat, a nehézségekkel, a túlélésért küzdő kis és közepes vállalkozásoknak ettől nem lesz pénzük a béremelésre, ráadásul ezek nem is igen vesznek részt közbeszerzéseken. Az MSZP-s politikus hangsúlyozta, hogy az adójóváírás megszüntetése miatt az adórendszer az alacsony keresetűeket sújtja, a közepes keresetűeket pedig nem támogatja, mindössze a társadalom tíz százalékának hoz bevételnövekedést.

A kétlépcsős bérkompenzáció új szabályaival kapcsolatban (így például hogy ha havi bruttó 216 ezer forintig terjedően öt százalék felett emelnek a munkaadók, a többletterhet az állam teljes mértékben megtéríti), Tukacs István elmondta: a kompenzáció rendszerét tartják elhibázottnak, és arra semmi szükség nem lenne, ha a kormány nem szünteti meg az alacsony keresetűek kedvezményeit. Az MSZP ezért hétpontos gazdaságélénkítő javaslatában ezek, a progresszív személyi jövedelemadó-rendszer visszaállítását szorgalmazza.

Arra is kitért, hogy a januári inflációs adatok, vagyis hogy a fogyasztói árak 5,5 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbihoz képest, azoknak az elemzői várakozásoknak a teljesülését jelzik, amelyek szerint a kormány által várt 4,2 százalék helyett legalább 5 százalék lesz az idei infláció, ami további veszteséget jelent az embereknek. Tukacs bírálta az egykulcsos adórendszert azért is, mert nem élénkíti a gazdaságot, és megjegyezte: ez lehet az oka annak, ha az IMF a hiteltárgyalások részévé teszi az egykulcsos adót.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
huttinger
2012. február 14. 15:20
Hol marad a közalkalmazottak bérkompenzációja?
P.A.
2012. február 14. 15:18
Nagyobb kérdés, hogy az állam miért nem teszi a dolgát a saját alkalmazottainál? Vagy nekik nem kellene megemelni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!