Legyőzheti a KIM-et a budapesti lobbi

2012. február 14. 09:01

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium eredetileg hét járást tervezett Budapestre, a kerületi polgármesterek azonban elérhetik, hogy akár minden kerület járás is legyen egyben – írja az Origo. Vita van arról is, szakemberek vagy politikusok vezessék-e a leendő hivatalokat.

2012. február 14. 09:01

Legyőzheti a fővárosi lobbi a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumot (KIM) a járások kialakítása ügyében – írja az Origo. A KIM koncepciójában 168 vidéki és 7 budapesti járás szerepelt, de ezt mind ellenzéki, mind kormányoldalról támadják. Az eddigi bírálatok a járási területek határait, illetve központját érintették. A Fidesz-KDNP egri frakcióülésén azonban felmerült egy új kifogás is. Pokorni Zoltán és más kerületi polgármesterek nekitámadtak Pesti Imre fővárosi kormánymegbízottnak, amiért Budapesten mindössze 7 járás fedné le a 23 kerületet. A polgármesterek azt szeretnék, ha minden kerület önálló járás lenne, a polgármesteri hivatalok pedig helyet adhatnának a járási hivataloknak.

Az Origo úgy tudja, hogy sem a Navracsics Tibor közigazgatási minisztert helyettesítő Szabó Erika államtitkár, sem Orbán Viktor nem foglaltak állást a vitában. A szóváltást azzal zárták le, hogy a kerületi polgármestereket tömörítő Budapesti Önkormányzati Szövetség a héten leül Pesti Imrével tárgyalni. Utóbbi a portálnak azt mondta, minden ésszerű javaslatot hajlandó megvitatni. Emellett úgy tűnik, hogy a járások Navracsics által korábban kőbevésettnek tekintett száma is változhat. A miniszter engedhet, és ez Orbán Viktornak sincs ellenére. Az Origo kormányfő közeli forrásokra hivatkozva azt írta, Orbán tarthat a budapesti lobbitól, és nem akar konfrontálódni, így ha 23 járást akarnak a fővárosba, akkor annyi lesz.

További vitát kiváltó kérdés lehet majd, hogy kik vezessék a járási hivatalokat. Az Origo úgy tudja, hogy Lázár János azt ígérte számtalan, a képviselők létszámának csökkentése miatt a parlamentből 2014-től kieső politikusnak, hogy cserébe a járási hivatalokat vezethetik. A KIM vezetői, illetve a kormánymegbízottak ugyanakkor inkább szakembereket látnának a poszton. Orbán Viktor egy, az ügyben feltett kérdés az egri frakcióülésen egyébként azt válaszolta, „fontos a bajtársiasság, de a szakmai hozzáértés is”. Azt ígérte, hogy a posztok kiosztásánál mindkettőt figyelembe veszik majd. Az Origo úgy tudja, hogy a KIM a miniszterelnök elképzeléseivel megegyezően abban gondolkodik, hogy a 2013. január 1-jén felálló hivatalokat átmenetileg szakemberek vezetik majd, 2014 után pedig a parlamentből kiszoruló politikusok veszik át a helyüket.

A járásokról szóló törvényjavaslatot egyébként múlt héten péntekre ígérte benyújtani a parlamentnek a közigazgatási államtitkár, de ezeknek a vitáknak a fényében akár több hetet is késhet a javaslat.

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
=nessuno=
2012. február 14. 23:09
EU-val, USA-val stb megküzdünk, szabadságharcot folytatunk...Pár kerület meg megakasztja a gőzhengert?
Justicia
2012. február 14. 18:25
"KIM a miniszterelnök elképzeléseivel megegyezően abban gondolkodik, hogy a 2013. január 1-jén felálló hivatalokat átmenetileg szakemberek vezetik majd, 2014 után pedig a parlamentből kiszoruló politikusok veszik át a helyüket." Nah, etikusak ismét, komisszárok a szakemberek helyett, kell a hely a szellemileg (is) invalidus katonáknak. (sajnos nincs annyi kerület, ahány képviselő)
Felebarát
2012. február 14. 13:21
Rogantol elvenned az otodik keruletet, normalis ;)?
bdi
2012. február 14. 12:40
A segélyezés ügymenetéről nincs tapasztalatom, de építésügyben igen. Legalább annyiszor mentem közvetlenül az ép. osztályra, mint ahányszor sikerült az okmányirodán leadva elintézni valamit. Ha megjárásoznak minket, majd a mostani 10 perc utazás helyett egy ilyen kör másfél két óra lesz. Az ügyintézés is lassul, mert napogig fognak a papírok utazgatni a kerületi iroda és a járás között. Az ép. osztályon dolgozóknak sem lesz hatékonyabb a munkája. Messzebbről kell majd kijárniuk a helyszínekre. Több idő, több benzin...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!