Hiller szerint az MSZP meghatározó éve lesz 2012

2012. február 11. 16:09

Hiller István korábbi pártelnök szerint az idei év meghatározó lesz az MSZP számára, a szocialistáknak lehetőségük nyílik arra, hogy maguk mellé állítsák azokat a választókat, akik két éve nem ideológiai alapon döntöttek a Fidesz mellett.

2012. február 11. 16:09
Az MSZP szociáldemokrata társulásának elnöke szombaton sajtótájékoztatón - azután, hogy újraválasztották a platform elnökévé - ugyanakkor hangsúlyozta: a kormánypártból kiábrándult választók megszólítása nem megy automatikusan, megszűnt az a kilencvenes évek végétől létező ingahatás, hogy sokan a két nagy párt szavazótábora között ingadoznak.
 
Hiller István, aki 2004 és 2007 között volt a szocialista párt elnöke, elmondta, az MSZP-nek világos és vonzó szakpolitikai alternatívát kell nyújtania a Fidesz-kormánnyal szemben minden területen, s a szociáldemokrata platform ezt kidolgozott programokkal kívánja segíteni.
 
Az MTI kérdésére közölte, a szociáldemokrata társulás még nem hozott döntést arról, hogy az MSZP március végi tisztújító kongresszusán mely jelölteket támogatja, a jelölési időszak lezárulta után azonban nyilvánosságra fogják hozni álláspontjukat. Kiemelte viszont, hogy a platform - amelynek vezetőségébe mások mellett Lendvai Ildikó korábbi pártelnököt, Horváth Csabát, a szocialisták budapesti elnökét, illetve Bárándy Gergelyt és Kunhalmi Ágnest, a pártelnökség két tagját is újraválasztották, csakúgy mint Burány Sándor, Göndör István, Mandur László és Steiner Pál országgyűlési képviselőket - célja az MSZP politikájának alakítása, ezért arra törekednek, hogy minél több tagjuk kapjon helyet az országos és a területi vezetőtestületekben.
 
Hiller István arra az újságírói kérdésre, egykori kormánytagként hihetőnek tartja-e, hogy a kabinetnek nem voltak ismeretei a ferihegyi repülőtér több száz milliárd forint értékű privatizációjának részleteiről - így arról, hogy a Malév csődje hatalmas fizetési kötelezettséget rakhat az államra -, úgy válaszolt: 2003 óta aktívan részt vett a kormányüléseken, de nem emlékszik arra, hogy ez szóba került volna.
 
„A szakminiszter feladata, hogy a rábízott felelősséget kellő határozottsággal, szakértelemmel és tisztességgel viselje” - jegyezte meg, hozzátéve: ő azokban az esetekben számolt be szakmai döntéseiről a kormánynak, ha úgy érezte, hogy az a kabinet kompetenciája.
 
Kökény Mihály korábbi egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón arról az egészségügyi konferenciáról beszélt, amelyet az MSZP szociáldemokrata platformja szombatra szervezett, és amelyen rajta kívül két egykori szakminiszter, Rácz Jenő és Székely Tamás, valamint Sinkó Eszter, a Semmelweis Egyetem menedzserképző intézetének oktatója fejtette ki véleményét.
 
Az MSZP-s politikus azt mondta: vészhelyzet van az egészségügyben, és bár a problémák nem most kezdődtek, a válság még sebezhetőbbé tette a befejezetlen reformok miatt törékeny és nehezen alkalmazkodó ellátási rendszert. Bírálta a kormányt, mondván, hogy egyetlen az ágazatnak tett ígéretét sem teljesítette, miközben továbbra is a Fidesz ellenzéki magatartásának a foglya, ezért hajt végre államosításokat, ami azonban Kökény Mihály szerint visszalépés a múltba.
 
A megbeszélés céljaként azt határozta meg, hogy a szocialista párton kívüli szakértőkkel együtt vitassák meg, mit kellene tenni az egészségügyben.

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
johnnyrotten
2012. február 12. 14:48
Heil Hiller!!
Noel
2012. február 12. 10:22
Szeressük ha Hillre P.a sztár nekibuzdul.Akkor beztos megy a maszop..lefelé..mer' dolgozni kéne Vazze-de annem megyen...
pemetecukor
2012. február 12. 09:37
Sz..r érzés lehet: van egy vitatható intézkedéseket hozó kormány, és még sem "szeretik" az MSZP-t, úgy hogy biztassátok magatokat, hogy most jön számotokra a "meghatározó" év, a mely mindig a következő lesz.
vahur
2012. február 12. 05:44
Tovarisi Konyec!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!