Egy évet csúszik a népszámlálás adatfeldolgozása

2012. február 15. 09:14

Még bele sem kezdtek a tavaly októberben, összesen 19 milliárd forintos költséggel lezajlott népszámlálás kérdőíveinek gépi feldolgozásába, holott a munkának mostanában már be is kellett volna fejeződnie – írja az Index. Az októberben kitöltött 50 millió oldalnyi kérdőív raktárakban áll.

2012. február 15. 09:14

A 2011-es népszámlálás adatfeldolgozásának előkészítése már egy évvel a tavaly októberi hivatalos start előtt elkezdődött. A 2001-es számlálás kérdőíveit OCR-rendszerrel (azaz nem manuálisan) dolgozták fel sikeresen, a KSH ezért 2010 végén is ezt az utat választotta. A kormány 2,5 milliárd forintot különített el erre a célra. Az Index minisztériumi forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a kormányban felmerült az ötlet az elektronikusról manuális feldolgozásra való visszatérésre, ami viszont lelassította a döntési folyamatokat és a közbeszerzés előkészítését. Eközben felépült a népszámlálás online infrastruktúrája, de októberben sem volt még közbeszerzési eljárás az adatok feldolgozására.

A népszámlálás lezajlott októberben: összesen 50 millió oldalnyi kitöltött, feldolgozásra váró papír kérdőív született. A 2011 vége előtt távozó közigazgatási államtitkár, Gál András Levente vette a kezébe az ügyet, és pár hét alatt tető alá hozta az adatfeldolgozási munkát az  100 százalékos állami tulajdonú Educatio Kft-vel. Az Educatio a májusi 2,5 milliárdnál jelentősen olcsóbban vállalta a munkát – mondta el az Indexnek Dr. Németh Zsolt, a statisztikai hivatal elnökhelyettese. Az összeg állítólag 1,7 milliárd forint volt. Január 20-ra elkészült a kérdőíveket tároló, és a feldolgozást kiszolgáló raktár, különleges biztonsági intézkedésekkel, ám a kft. nyolc beszerzése közül hetet a közbeszerzés-mentességi ígéret ellenére megtámadott a Közbeszerzési Döntőbizottság. Mivel ezen ügyek átfutási ideje miatt a további határidőket biztosan bukták volna, ezért a KSH-val fel is függesztették a szerződést.

Jelenleg nincs érvényes szerződés, az adatfeldolgozáshoz szükséges beszerzések állnak, és mindenki a közbeszerzési hatóság döntésére vár, ami legkésőbb február huszadikáig húzható. Ha a beszerzéseket mégis érvényesnek találják, az adatfeldolgozás kezdete legjobb esetben is egy hónapot csúszik, viszont ha közbeszerzést kell kiírni, az plusz három hónapot vesz igénybe. Ekkor elkezdődhetne a papíros kérdőívek feldolgozás, ami az Educatio és a KSH közti szerződés szerint öt hónapot vesz igénybe, utána jöhet az adatok összevetése, a hibák kiszűrése, az adatbázis megtisztítása, ami Dr. Németh Zsolt szerint nagyjából újabb négy hónapnyi munka. A jelenlegi állás szerint a kész adatok valamikor 2013 tavaszán láthatnak napvilágot, az eredeti tervekhez képest egy éves késéssel. Az EU felé egyébként 2014-re van adatszolgáltatási kötelezettségünk.

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Basiliscus
2012. február 15. 11:24
Ez az egész olyan tipikusan magyar.
tarackos
2012. február 15. 10:18
Újabb bizonyíték milyen remek szervező az állambácsi, különösen ha olyan nagyszerű elvtársak kormányoznak mint a narancsok...
peninsulavaldes
2012. február 15. 10:08
Ezt nem hiszem, dolgoznak mint a sündisznó!
P.A.
2012. február 15. 09:49
Jah, még később tudjuk meg, mennyi a katolikus. Nagyon kár ez a késedelem.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!