Cséfalvay: Az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenetet kifogásolhatja

2012. február 16. 14:55

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint az IMF nem az egykulcsos adóról, hanem az azzal összefüggő átmenetről fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt.

2012. február 16. 14:55

A Népszabadság szerdai számában arról írt, hogy az EU-IMF megállapodás részeként sor kerül az egykulcsos adó újragondolásra is. Az MTI ennek kapcsán megkereste Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, aki szerint az egykulcsos adó filozófiáját aligha kifogásolja az IMF, hiszen a pénzügyi intézmény is a szabad piacgazdaság alapjaira épül, ráadásul a régió több országában is működik az egykulcsos adó.

Cséfalvay szerint az IMF az egykulcsos adóval összefüggő átmenet kérdésében fogalmazhat meg kérdéseket, illetve véleményt, hiszen három év alatt alakul ki az egykulcsos, 16 százalékos adó. Hozzátette: ennek az átmenetnek a kialakítása valóban nem egyszerű. Mint elmondta, jövőre, azaz 2013. január 1-jétől valóban egykulcsos, 16 százalékos adókulcs lép hatályba, addig, tehát 2012-ben még a 16 százalékos kulcs mellett egy második kulcs is érvényben marad, s emellett működik a bérkompenzációs rendszer.

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kjkj945
2012. február 16. 17:37
Akkor sem lenne baj, ha bevezetnék a vagyon(nem csak ingatlan)adót. De az imf az országot akarja tönkretenni. Szeretném tudni, hány eus orszábgan van egykulcsos rendszer?
nyugalmazott tanár
2012. február 16. 17:20
Az EU néhány felkészületlen, alkalmatlan képviselője nagyon nagy szereptévesztésben szenved. Nem szabad komolyan venni ezeket a bohócokat.
balint60
2012. február 16. 16:14
Oly sok és oly színvonalas írás (nem beszélve pl. az IMF jelentéseiről)jelent már meg az EU/IMF "elvárásokkal" kapcsolatosan, ám kormányzati tisztségviselőink még mindig csak találgatnak. Pedig relatíve egyszerű a feladvány: olyan konzisztens gazdasági programot várnak, amely alkalmas a tartósan fenntartható gazdasági növekedés megalapozására, a költségvetés egyensúlyát legalább középtávon történő megteremtésére. Az Orbán-kormány 2010. óta folytatott gazdasági ámokfutása minderre alkalmatlannak bizonyult; visszakerültünk a 2008. őszi "startvonalra" (csak éppen rosszabb pozícióban). Lehet ragaszkodni az ál-egykulcsos adóhoz, "csak" be kell mutatni azokat az eszközöket, amelyek az egyszeri sápok hiányában pótolni tudják a kieső költségvetési bevételeket.
drieno
2012. február 16. 15:15
vak is azt mondta, majd meglátjuk ezek szerint az imf a nol-t informálgatja, a tárgyalópartnerre meg sz@rik
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!