NOL: Ha baj van, szinte mindenkinek mennie kell

2011. november 16. 09:26

Százezer forintig terjedő bírság sújthatja azt a mentesítő kategóriákba nem tartozó felnőttet, aki megtagadja a polgármestere által megállapított kötelező polgári védelmi szolgálat teljesítését - írja a Népszabadság a katasztrófavédelmi törvény alapján.

2011. november 16. 09:26

A Népszabadság birtokába jutott katasztrófavédelmi törvényből kiderül, valamennyi 18 évnél idősebb, az öregségi nyugdíjkorhatárt el nem érő személy polgári védelmi szolgálatra kötelezhető. A jogszabály alól a terhes nők, a hat évnél fiatalabb gyermeket nevelő anyák, a folyamatos ápolásra szoruló hozzátartozót ellátó személyek, és a legalább 67 százalékban munkaképtelen személyek mentesülhetnek. Felmentést jelenthet a foglalkozás is az országgyűlési képviselők, az állami vezetők, a bírók és az ügyészek, a tűzoltók, a mentősök, az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók, a közüzemek dolgozói, valamint a lelkészek körében.

Az ilyen eseteken kívül a szolgálat teljesítésének megtagadása csak akkor fogadható el, ha azzal a kijelölt személy maga vagy mások életét, testi épségét közvetlenül veszélyeztetné. Ellenkező esetben a nemteljesítés szabálysértésnek minősül, és százezer forintig terjedő pénzbírságot vonhat maga után.

A Népszabadság úgy tudja, a polgári védelmi szolgálat beosztását a polgármesterek határozatban állapítják majd meg, és szóban vagy levélben tudatják az érintettekkel. Rendkívüli állapot és szükségállapot esetén a szolgálatot annak fennállásig kell teljesíteni. A törvény emellett előírja: a polgári védelmi egységeknek évente legfeljebb negyvenórás kiképzést, illetve 72 órás gyakorlatot írhatnak elő.

A szolgálatra kötelezetteknek a személyes adataikban bekövetkezett változásokat - így az új lakcímet vagy munkahelyet, a megszerzett szakképesítést -,  a polgármesteri hivatalban tizenöt napon belül jelenteniük kell.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
buckafej
2011. november 16. 10:14
Az tényleg vicc volt, hogy tavaly nálunk árvíz idején Békésből hoztak kialvatlan rendőröket homokzsákot pakolni (jó pótlékért, plusz az ellátásuk, elszállásolásuk is pénzbe került), miközben a helyiek (tisztelet a kivételnek) lógatták a pöcsüket, és nézték, hogy a házaikat az ország másik részéről idevezényelt emberek védik. Régen minden ember parancs nélkül ment és védte a saját, és a másik embertársa! értékeit, ma már sajnos büntetéssel kell fenyegetni, hogy megtegye azt, ami alapvető emberi kötelesség.
egysegelem
2011. november 16. 09:50
Emlekszem amikor a hadkotelesseg megtagadasa mar nem bunycselekmeny volt, hanem csak szabalysertes, mindneki azt szamolgatta megeri-e inkabb befizetni a penzt es dolgozni menni. Itt is ez a helyzet. :)
nyugalmazott tanár
2011. november 16. 09:46
Nagyon jó ez a szabályozás. Éppen elegen húzták ki magukat a közös védekezésből, amikor baj volt. Aki vett már részt katasztrófaelhárításban, annak sokszor voltak szomorú tapasztalatai. A kihajtott embereket fiatal életerős, fegyveres "munkásőrökkel" tereltették a szocialista rendszerben, mint barmokat a vágóhídra.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!