Ingatlanfejlesztők: Csapás a plázastop

2011. november 21. 17:03

Szerintük veszélyt hordoz a gazdaság növekedésére a plázaépítési moratórium.

2011. november 21. 17:03

Négy szakmai szervezet aggasztónak tartja a plázastopot magában foglaló, a 2012. évi költségvetést megalapozó egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot, mivel az szerintük veszélyt hordoz a gazdaság növekedésére és a foglalkoztatásra nézve, mélyíti a hatodik éve recesszióban lévő építőipar és a kereskedelem válságát, valamint hátráltatja a belső fogyasztás növekedését.

Az Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK), a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetsége (MBSZ), a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) közös állásfoglalása szerint egy bevásárlóközpont átlagosan ezer, egy hipermarket négy-ötszáz embernek ad munkát; az idén építés alatt lévő, több mint háromszázezer négyzetméter kereskedelmi egység több ezer új munkahelyet teremtene. A kereskedelmi fejlesztések három évre történő teljes leállítása tovább fékezné a magyar gazdaság egyébként is törékeny növekedési kilátásait. Ugyanakkor a plázastop rontja Magyarország nemzetközi megítélését és növeli a befektetők szemében az országkockázatot. Az ÉVOSZ számításai szerint 2012-től a plázastop újabb 250 milliárdnyi megrendeléstől foszthatja meg az építkezési vállalkozásokat.

A szakmai szervezetek felhívják a figyelmet arra is, hogy a törvénytervezet két uniós irányelvvel, a szolgáltatásnyújtás szabadságának és a vállalkozások letelepedésének szabadságáról szóló elvvel is ütközik, amelyek tiltják, hogy az állam adminisztratív eszközökkel szóljon bele a piaci versenybe.

Összesen 41 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Strongbow
2011. november 22. 14:16
Talán el kellene gondolkozni, hogy miért van így. Egy brit felmérés szerint a vásárlók szemében nem csupán olcsóbb de jellemzően jobb minőségű is a hipermarket, a választék pedig sokkal nagyobb. Érdekes adalék, hogy a személytelenséget is megemlítik mint előnyt, miszerint a hentes nem kérdez rá, hogy "buli lesz?" amikor nagy mennyiséget veszel egyszerre. A kis boltok, mint nyugaton, kénytelenek alkalmazkodni, differenciálódni. Olyasmit forgalmazni ami a hiperekben nincs, megcélozni a helyi közösséget stb. A hatósági beavatkozás csak árthat. Egy foltos hónaljú hivatalnok nem tudhatja, mi hol hatékony, mit hol kell árulni.
Finale*
2011. november 22. 08:26
A Lidlre gondolsz es az Aldira ? Miert tamogassunk gagyi kulfoldi uzletlancokat ,amikor inkabb a mi uzletlancaink erdekeit kellene segiteni es eloterbe helyezni ?
drieno
2011. november 22. 08:05
ha a plazak, bevásárlóközpontok nem nyírnák ki a helyi termelőket, akkor több embernek lenne még mindig munkája, mint amennyit ott esetleg majd alkalmaznak arról nem beszélve, hogy egy bevásárlóközpontban a fajlagos , négyzetméterre eső munkaerő felhasználás lényegesen kisebb, mint bármely más típusú kereskedelmi egységben - ha a gyakori átrendezések miatt szükség lenne útbaigazításra, sz időbe telhet, ráadásul a személyzetnek látszó egyedek zöme nem is az, csak külsős árufeltöltő - ezek csak baromi nagy raktárak, nem igazi üzletek, és még a nyomoronc pénztárosoktól is sajnálják a minimálbért meg a pihenőidőt az viszont tény, hogy a plázaépítők rosszul járnak, ha nincs plázaépítés, de nem látom be, miért kéne mindenki másnak meg szívóágra kerülni pl keresztúron a marha nagy épület meg parkoló már elég régóta létezik, egy erdős, gazos területre építették - azóta se nőtt ki egyetlen fa sem a parkolóban, hogy árnyékot adjon - egy hatalmas oxigéntermelő terület helyén most egy óriási fűtőtest és hőtároló van anélkül, hogy az esetleges előnyeit bárki ki bírná vagy akarná használni - nyáron a környező területek meleg víz ellátását biztos meg lehetne oldani abból a hőből, amit a parkoló gyűjt, a környezeti és gazdasági hatásokról nem is beszélve - a környékbeli mezőgazdaságnak annyi, ott ők nem adnak el semmit, a kézműveseknek, varrónőknek szintén, a butikoknak szintén, zöldségeseknek is nehezebb, bár azzal a minőséggel, ami egy bevásárlóközpontban van, nem nehéz versenyezni, viszont lustaságból sokan mégse mennek el a zöldségeshez, a kisboltoknak annyi, talán a benzinkutak járnak jól és kész
gyumadar
2011. november 22. 07:17
... hallatlan arrogancia , elfogadhatatlan, tiltakozzunk egymillióan a plázastop miatt ! A környékönkön iganis szükség van még egy vagy két plázára ! Az Ósan és a teszkó közé beépült egy lidli meg egy aldi , de egy parcellát szabadon hagytak ! Igenis követelem , hogy a szabadon hagyott parcellára egy új megaplázát épitsenek!.....mmajd a még meglévő kisboltot zárják be!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!