Húszmillióért rendelt festményeket a kormány

2011. november 04. 09:41

A 2006-os tüntetések lovasrohamát, és az idén elfogadott új alkotmány megszületésének pillanatát is festmény fogja megörökíteni Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott munkája nyomán. A 15 új mű összértéke csaknem húszmillió forintra rúg majd - írja a NOL.

2011. november 04. 09:41

Többek között a 2006-os forradalmi eseményekről rendelt festményt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium pénzügyi keretéből a Népszabadság értesülései szerint. Az összesen húszmillió forint értékű megrendelés neves és kevésbé ismert kortárs magyar művészektől vár munkákat, melyek részben az új alaptörvény díszkiadásának illusztrációjaként fognak szolgálni. A művekért egyenként 1,6 millió forintot fizetnek majd.

A minisztérium által a napokban közzétett lista szerint a munkák között megjelenik majd Horthy Miklós kora (1919–1944) Incze Mózes munkája nyomán, A holokauszt (1944–1945) – Gyémánt László Mihály, Nagy Imre újratemetése (1989) – Galambos Tamás, A vörös iszap (2010–2011) – Szentgyörgyi József, A Lovasroham (2006. október 23.) – Korényi János, Rákosi Mátyás kora (1949–1953) – pedig László Dániel által. Szkok Iván az idén elfogadott új alkotmány megszületésének pillanatát örökíti meg.

Az alaptörvény díszkiadásában is feltűnnek majd a festmények, ezek egy-egy példánya pedig 2012 tavaszától az Alaptörvény Asztalán lesz megtekinthető az egyes önkormányzatokban. A tervek szerint a 15 új festmény a millenniumra készült 50 másikkal együtt 2012 januárjától nyolc hónapon át a Nemzeti Galériában vagy egy másik múzeumban állítják ki. Utána a most készülő 15 alkotást a Parlament épületében vagy a Sándor-palotában helyezik el - értesült a NOL.

Összesen 141 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugalmazott tanár
2011. november 06. 07:06
Amikor az évtizedek óta félretaszított művészek végre kapnak egy kis lehetőséget, egy esélyt, akkor az örök nyertesek, a korábbi kurzus kegyencei hörögve, gúnyolódva mocskolódnak. A végén még kiderül, hogy az igazi tehetségek felszínre törnek és amazoknak akkor annyi... :-)))))))))) Jól emlékszünk a 20-40 évvel korábbi gyakorlatra. (Amit a Horn-Meggyesi-Gyurcsány-Bajnaiék visszahoztak) Azt siratják az itt (is) gyalázkodók. Na bumm. Hát csak sirassák. De ne gyalázkodjanak, rágalmazzanak, ne gyúnyolódjanak és mocskolódjanak amolyan liberális szokás szerint és -stílusban. És a most esélyhez jutók ne riadjanak meg ettől a mocsadék söpredéktől.
Obulus
2011. november 05. 21:47
Amúgy teljesen mindegy, kapjanak húszmilliót. Hamar lecseng ez a kurzus.
liberálzöld.
2011. november 05. 11:23
Ma reggel hallottam (láttam) a TV-ben (igaz, hogy ATV), miszerint Lévai Anikó azt mondra Kerényi Imrének, hogy ha egyetlen képre is rá meri festetni a férjét, akkor kikaparja a szemét! Mármint a Lévai a Kerényiét! Amit meg is tudok érteni. Amitől érdekes a számomra a hír, hogy a képeknek a sok-sok elvárás mellet még miniszterelnök felesége ízlésének is meg kell felelniük. Szegény festők, megdolgoznak a pénzükért.
HSL
2011. november 05. 06:11
kényszerzubbonyt a kedves vezérnek
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!