Ádert meglepné az előre hozott választás

2011. november 28. 07:34

Egy fél mondat sem hangzott el az előre hozott választásokról azokon a beszélgetéseken, amelyek Áder János részt vett – nyilatkozta a fideszes EP-képviselő a Magyar Nemzetnek. Áder János szerint az ajánlószelvény-küszöb még változhat, ám úgy véli, az új rendszerben nem lesz nehezebb összegyűjteni a kopogtatókat.

2011. november 28. 07:34

„Nagyon meg lennék lepve, ha bárki felvetné a Fideszből az előre hozott választás gondolatát” – fogalmazott Áder János, a Fidesz választójogi és igazságszolgáltatási reformjainak előkészítésével megbízott európai parlamenti képviselője a Magyar Nemzetnek. Áder közölte, semmilyen hasonló szándékról, törekvésről egy fél mondat sem hangzott el azokon a megbeszéléseken, amelyeken részt vett.

A fideszes képviselő úgy véli, a válság elhúzódásával az ország érdekét szolgálja, hogy a választójogi törvény biztosítsa a stabil kormány lehetőségét. Áder elmondta, ellenzi, hogy mind az angolszász országokban érvényesülő tiszta egyéni, illetve a német abszolút arányosságra épülő rendszerhez közelítsék a magyart. Sokkal tisztességesebb, becsületesebb és korrektebb politizálásra kényszeríti a pártokat az egyfordulós rendszer, amely kizárja a hazug kampány lehetőségét – fogalmazott a lapnak Áder.

A képviselő szerint az összegyűjtött ajánlószelvények száma a vita során még változhat: „Nem tekintem az alapkoncepció súlyos sérelmének, ha a Fidesz-frakció tesz egy politikai gesztust az ellenzéki pártoknak”. Ugyanakkor elmondta, véleménye szerint nagyságrendileg nem nehezebb összegyűjteni a tervezetben szereplő 1500 ajánlószelvényt, mivel egy-egy választókerület mérete majdnem a duplájára nő.

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
várúr
2011. november 28. 13:20
Nagyon divatos ostoba kifejezés ez a "gerrymandering" (egy választókerület egy pártnak kedvező átszabása). Ráadásul hazug is. Alkotmánybírósági határozat kötelezi az országgyűlést, hogy a körzeteket arányosítsa, hisz ma csomó helyen kétszer-háromszor annyi a szavazó, mint a szomszédban. Az ilyen aránytalanság ellen lehet és kell visongani, nem pl. a két forduló ellen, ami színtiszta pártmutyi, a szavazók becsapása és fölöslegesen drága is. Ha pedig egy párt képtelen 1500 cédulkát összeszedni kétszerakkora szavazókörzetben, akkor a parlamentben semmi keresnivalója.
jag3
2011. november 28. 10:23
Az új választási rendszer egyszerű mint az egyszeregy: - a választókörzetekben, ahol (ameddig) az "ellenzék" (baloldal) széttagolt, a Fidesz jelöltjének nagyobb esélye van nyerni, ezt megerősitik körzethatárokkal - a lista viszont kiegyenlitett, minden párt annyi mandátumot kap, ahány szavazatot. Ami biztositja adott helyzetben a kispártoknak a parlamentbe kerülést. - egy forduló van A rendszernek egyértelmű következménye a "tömbösödés". Mivel a Fidesz van jelenleg a jobboldal centrumában, ezért ez elméletben hosszú távon biztosithatja váltópárti jellegét és azt, hogy ha megszerzi a kerületek többségét, akkor tudjon kormányozni is, méghozzá a láthatóan preferált bunkósbot jelleggel. Mindez persze egy-két alapfeltételezést magában foglal: - a jobboldal sosem töredezik darabokra, azaz a Jobbikra nem adnak jobboldali szavazatot - a jobboldal nem csökken le saját természetes társadalmi bázisára, amely szükségszerűen fogy, mivel az újraelosztható jövedelmek szűkülésével szükül a középosztály is és az ország szegényedik - egy baloldali pártnak sem sikerül megmozditania a nép közönyös részét, azaz a baloldali bázist sikerül limitálnia - amikor a baloldal megszerzi a bunkósbotot, nem viselkedik majd úgy, ahogy a Fidesz. Instabil választási rendszer társadalmilag instabil országnak.
tmonk
2011. november 28. 09:17
Az IMF behívása óta tudjuk, nem jelent semmit mit tudnak a többiek a vezér terveiről :)
bigyomail
2011. november 28. 08:53
Egyrészt nincs is sok értelme az előre hozott választásoknak, mert nincs választási lehetőség. Csak baloldali gazdasági programmal rendelkező pártok közül lehetne választani, ami gazdasági program viszont csak rosszabb helyzetbe hozná az országot, mint amiben van. Gazdasági program terén ugyan is a Munkáspártól a Fideszen át a Jobbikig mindenki a kádári demagógiát hajtja, ahol a jó az állami tulajdon és állami gondoskodás, és a rossz és a fő gonosz a nemzetközi tőke és a bankok. Másrészt a Fidesz addig nem menne bele új választásba, míg az általa létrehozott új választási rendszer - ami a számítások szerint olyan, hogy már 2006-ban is Fideszes győzelmet hozott volna - nincs törvénybe iktatva. Hiszen amíg nem biztos, hogy nyernek, nem is engedik, hogy választások legyenek.A helyükben én is meglepődnék magamon, ha a számomra biztos győzelmet hozó rendszer bevezetése előtt kiírnám az új választást...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!