Nem tiltják be a lézerblokkolót a képviselőknek

2011. október 12. 13:35

A Fidesz-frakció továbbra sem kívánja megtiltani a képviselőknek a lézerblokkoló használatát. Az Index szerint volt rá példa, hogy állami pénzből fizették az autókhoz a traffipaxot kijátszó készüléket.

2011. október 12. 13:35

Az Index keddi videójában Boldog István túrkevei képviselő arról beszélt, hogy mivel nincs olyan törvény, amely megtiltaná a traffipaxokat zavaró berendezést, a képviselőknek éppúgy joguk van ilyet beszereltetni autójukba, mint bárki másnak. A Fidesz frakciója az Index kérdésére közölte, továbbra sem kívánják megtiltani a képviselőknek a lézerblokkoló használatát. Lázár János az év elején még leszereltette autójáról a blokkolót, ám több képviselő rendelkezik ilyen berendezéssel.

A kormány álláspontját kifejtő Schváb Zoltán helyettes államtitkár azt állította, hogy a lézerblokkolók és a hasonló rádiófrekvenciás sugárzást kibocsátó eszközök használata jelenleg sem engedélyezett. A rendőrség azonban más állásponton van: a lézerblokkoló és a radardetektor 2003-ban lekerült arról a listáról, amely 1993 óta „a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök” között sorolta fel mint „sebességmérő készüléket jelző vagy zavaró eszközt”. Ennek ellenére azonban 2010-ben eljárást indítottak egy blokkolót használó autós ellen egy 1978-as törvény alapján, amely bűncselekménynek tekinti, ha valaki „számítástechnikai rendszer működését jogosulatlanul akadályozza”.

Az Index videójában szerepel Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének autója is, Pálinkás titkárságán azonban azt mondták, az érzékelők nem lézerblokkolóhoz, hanem radardetektorhoz tartoznak, amelyet az elnök sofőrje szerelt fel „elővigyázatosságból”. A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság közölte, flottájuk egyetlen autóján sincs lézerblokkoló. Az Index ezzel szemben úgy tudja, a vezetői állásokhoz biztosított állami autókba a kedvezményezettek saját költségükön vásárolhattak kiegészítőket. A portál szerint van olyan kiemelt állami vállalat, amely a menedzsment számára vásárolt teljes autóflottát blokkolóval ellátva rendelte meg.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
phaidros
2011. október 12. 23:58
Jóvan, akkor nem lenne egyszerűbb és olcsóbb betiltani a traffipaxot?
kukagyerek
2011. október 12. 17:24
Senkinek sem szabadna tiltani, ugyan is a rendőr is tisztességtelen módszerekkel használja a traffipaxot (legtöbbször). Nem ott állnak lesben, ahol tényleg veszélyt jelentenek a gyorshajtók (iskola, óvoda, stb.), hanem olyan helyeken általában, ahol az ökörmódra kihelyezett táblán kívül semmi nem indokolja azt a sebesség korlátozást. Ott is sunyi módon, elbújva kaszálnak a telhetetlen állam javára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!